Szabadidő-, és tömegsport - „Sportolj Debrecen!”

Útjára indult a „Sportolj Debrecen!” mozgalom

Új, nagyszabású kezdeményezéssel rukkolt elő 2015-ben a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszterrel együttműködésben a Debreceni Sportcentrum Kft.

Április közepén indult útjára a „Sportolj Debrecen!” mozgalom, amelynek célja, hogy minél több cívisvárosi kimozduljon otthonról, megszeresse valamelyik mozgásformát és amatőr vagy hobbiszinten akár életen át sportoljon.

Az mozgalommal kapcsolatosan a Fórum Bevásárlóközpontban megtartott nyitó sajtótájékoztatón Debrecen alpolgármestere, Dr. Barcsa Lajos elmondta, a kezdeményezés infrastrukturális feltételeit megteremtette a város, sőt újabb beruházásokra is készülnek. „- 60 kilométernyi kerékpárút állt rendelkezésre, amelyhez az elmúlt időszakban 20 kilométert toldottunk, s nem titok, hogy tovább szeretnénk bővíteni. Kilenc műfüves pályát adtunk át és a következő időszakban újabb hármat szeretnénk, nem is beszélve a Nagyerdei Stadionról, ahol gyönyörű környezetben futhatnak a mozogni vágyók. Úgy látjuk, hogy Debrecenben van igény a hobbiszintű sportolásra is, ezért szükséges, hogy az emberek felé nyissunk, kimozdítsuk őket, népszerűsítsük a különböző sportágakat. Erre kiváló alkalom ez a mozgalom, amelynek megszervezésével a Sportcentrumot és a Klasztert bíztuk meg” – így az alpolgármester. A mozgalommal kapcsolatosan az MSE Klaszter menedzsere, egyben a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója, Becsky András árult el részleteket. „- Fő célkitűzésünk, hogy a szabadidős sportágakat népszerűsítsük, ehhez a klaszter segítségével könnyebben juthatunk Európai Uniós forrásokhoz is. A Sportcentrum köztudottan széles vertikumot ölel fel az egyes sportágak területén és az élsport területén is, most azonban szeretnénk növelni a szabadidő sport szerepét is. Így kapcsolódik össze a „Sportolj Debrecen!” mozgalom és a Sportcentrum. Rendezvénysorozatot szeretnénk a debrecenieknek kínálni,

A „Sportolj Debrecen!” mozgalom első nagy rendezvénye a Tavaszváró Sportnapok elnevezésű programsorozat volt a Fórum Bevásárlóközpontban. Április 17-25. között a Fórumba „költöztek” a Debreceni Sportcentrum – Sportiskola szakosztályai, hogy bemutassák a látogatóknak, milyen klassz sportágakat is lehet űzni a szervezetben. Az összes Sportiskolás szakosztály sportági bemutatókkal készült, sőt a legtöbbjüket ki is lehetett próbálni, így ez egy kiváló alkalom volt azok népszerűsítésére.

A Tavaszváró Sportnapok zárónapja április 26-án, a Sportcentrum Oláh Gábor utcai komplexumában volt, ahol még több sportággal ismerkedhettek meg kicsik és nagyok. Ilyen a többi között az atlétika, a cselgáncs, a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás, a műkorcsolya, a triatlon, a tollaslabda az úszás valamint a kick-box, az eskrima, az aerobic, a falmászás, a triál, a kyokushinkai, a szertorna, a frizbi, a vívás, a baseball, a golf, az asztalitenisz, a sportlövészet, a zumba vagy a fitnesz. A Sportolj Debrecen!” mozgalom első nagyszabású rendezvényén majd’ 3000 regisztrált résztvevő száma mutatja: sikeres volt a kezdeményezés!

Viszonylagos csendesebb évek után a májusi, két központi debreceni helyszínen „újraélesztett” Kihívás Napját 1300 regisztrált általános és középiskolás sportolni vágyóval sikerült „hangosabbá” tenni. Az Oláh Gábor utcai Sportcentrumba kiérkező, több mint 600 együtt sportoló létszámát is felülmúlta a több mint 700 fős, a Fórum bevásárlóközpont mellé érkezők száma.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került (2015. június 20-án) a cívisvárosban a Samsung Olimpiai Úszófesztivál – Magyar Úszás Napja. A Debreceni Sportuszoda 8.00 órától 15.00 óráig belépő megváltása nélkül volt látogatható.

A szervező Debreceni Sportcentrum, „szövetkezve” a DVSE-vel, a Debreceni Búvárklubbal, a Debreceni Aquasporttal színes programokkal várta az érdeklődőket, akik a helyszínen apró ajándékokat vehettek át. Idén a Sportuszodába majd’ fél ezren regisztráltak.

 

A „Sportolj Debrecen!” programsorozat részeként is sorra került vizes nap alkalmából a sportági bemutatkozások mellett az érdeklődők kipróbálhatták a vízilabdázást és a búvárkodást, vagy úszhattak akár csak egy hosszt, sőt a két év múlva hazánkban rendezendő világbajnokság jegyében, a 2017 méteres úszó „teljesítménytávon” is felmérhették erejüket.