Általános információk

2006. január 1-én kezdte meg működését a Debreceni Sport Szolgáltató Kft. Az alapítók célja nem volt más, mint az, hogy a Sporttörvény rendelkezéseinek is megfelelve, két olimpiai sportágban (atlétika és triatlon) biztosítsák az arra érdemes sportolók részére a versenyzési, felkészülési lehetőséget.

Az eltelt évek alatt nagyon sok szép, emlékezetes eredményt hozott, amelyekre méltán lehettek büszkék mind a versenyzők, mind szakvezetőik, mind Debrecen város sportrajongói. Az „arany pillanatok” felelevenítése közben nem felejtkezhetünk meg Zsivoczky Attila 2006-os Felnőtt Atlétikai Európa-bajnokságon, tízpróbában szerzett ezüstérméről, Pocsai Balázs ugyanezen évben, az U23-as Triatlon EB-n szerzett bronzérméről.

Egy évvel később, 2007-ben két „nagy távozóról” kell szólnunk, a Nemzet Sportolója, az olimpiai bajnok Zsivótzky Gyula (aki többek között fia, Attila edzéseit is koordinálta), illetve a kitűnő atlétaedző, Vona Attila tért örök nyugovóra. Nem szabad elfelejtkeznünk a 2007. június 22-25. között Debrecenben megrendezett U23-as Atlétikai Európa-bajnokságról, ahol gerelyhajításban Nagy Xénia 9. helyen végzett. Ennek az évnek a sikere volt az is, hogy Győrffy Dóra és Zsivoczky Attila is olimpiai kvalifikációt szerzett.

Ez évben csatlakozott a Sport Kft-hez az azóta háromszoros felnőtt bajnoki címet szerzett birkózó, Tőzsér Sándor illetve az azt követően Csapat-Európa bajnoki címig jutó Madarász Tamás cselgáncsozó is. A pekingi olimpián 2008-ban Győrffy Dóra sajnos sérülés miatt el sem indulhatott, míg Zsivoczky Attilának az első versenyszám után fel kellett adni a küzdelmet. Ezután egy évvel már elkezdte „bontogatni szárnyait” a Koroknai testvérpár, Tibor és Máté (előbbi az junior Ob-t, utóbbi az ifi OB-t nyerte 400 méter gátfutásban) illetve Kerekes Gréta, aki az ifi OB 100 méteres gátfutó számát nyerte meg. Nem szabad elfelejtkeznünk a felnőttek között Kazi Tamás két OB elsőségéről (800 méter és 1500 méter síkfutásban), Harsányi Olivér pedig magasugrásban, illetve Skoumal Péter rúdugrásban szerzett bajnoki címet 2009-ben.

Az atléták ismét kitettek magukért 2010-ben, Kazi Tamás újabb két bajnoki címet nyert, és megszerezte élete első felnőtt bajnoki elsőségét Koroknai Tibor és Nagy Xénia is. Az összetett OB-t a sérüléséből visszatérő, élete első felnőtt összetett bajnoki címét szerző Zsivoczky Attila nyerte.

A 2010-es év másik nagy visszatérője Risztov Éva volt, aki „uszodás” világ-, és Európa-bajnoki érmekkel, illetve ötven magyar bajnoki címmel a háta mögött hosszútávúszóként kezdte megtenni első „lépéseit” a London felé vezető úton. Hosszútávúszó Európa Kupán szerzett két elsősége, illetve a balatonfüredi Európa-bajnokságon szerzett 7. helye mutatta: jó irányba halad. Éva 2011-ben, a Debrecenben megrendezett Úszó Országos bajnokságon begyűjtött három aranyérme mellett, 800 méteres gyorsúszásban olimpiai kvótát szerzett.

Hozzá csatlakozott Kazi Tamás, akinek a 2011. évi felnőtt atlétikai vb-re „megfutott” szintje egyben olimpiai „B” szintet is jelentett. Az ötkarikás játékoktól már csak egy hajszál választotta el Koroknai Tibort, aki a 2011. évi felnőtt OB-n megvédte elsőségét 400 méter gátfutásban, emellett tagja volt a 4x400-on szintén első Debreceni Sportcentrumos váltónak is. Bajnoki címet szerzett a szekszárdi OB-n Kazi Tamás (800 m), Harsányi Olivér (magasugrás), illetve Skoumal Péter (rúdugrás) is.

Risztov Éva 2011-ben rajthoz állt a shanghai vizes világbajnokság 10 km-es számában. Hosszútávúszónkat itt egy erősen véleményes bírói döntéssel megfosztották attól, hogy a 800 méter mellett, 10 km-en is megszerezze az olimpiai kvótát. A „medencés” világbajnokságon, nagyon erős mezőnyben elért 11. helye azonban alátámasztotta azt, hogy Éva visszatért.