Litván győzelemmel zárult az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája

2024. 04. 07. (vasárnap) 21.08

A Rytas Vilnius nyerte a 2024-es Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligáját, miután a döntőben meggyőző fölénnyel verte a Galatasaray együttesét. A bronzmérkőzésen a Tofas Bursa visszavágott az Igokeának a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért, míg a Team Debrecen harmadik győzelmét is begyűjtötte, így végül a 9. helyen zárta a tornát.


A zárónap a 9-12. helyért vívott helyosztókkal kezdődött, elsőként a Hapoel Jeruzsálem találkozott a Porsche Ludwigsburggal. Az első félidő végig kiegyenlített játékot hozott, ám a harmadik negyedben a németek állva hagyták riválisukat, s 29 ponttal megnyerve a játékrészt végül magabiztos győzelmet arattak, így megszerezték első sikerüket, s egyben a torna 11. helyét. Ezt követően a két győzelemmel és két vereséggel álló Team Debrecen meccse következett a szintén ötvenszázalékos mérleggel álló AEK Athénnal.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, sokáig felváltva estek a kosarak, magyar részről Angyal és Lukácsi volt támadásban aktív. Mindkét edző bő rotációval dolgozott, az első tíz perc során összesen 19 játékos lépett pályára. Pethő Ákos cseréi valamivel jobban szálltak be a játékba, Tallós nem sokkal beállása után értékesített két hárompontost, ráadásul az egyiket faulttal együtt, így hamar tíz fölé nőtt a különbség. A negyed utolsó momentuma is a mieinké volt, Szita dudaszós hármasának köszönhetően 30-16-al zárult a játékrész. A rövidszünet után leült a játék, érződött, hogy hat napon belül mindkét gárda az ötödik meccsét játssza. A rengeteg kimaradó üres helyzet tarkította etap az eredmény szempontjából nem hozott különösebb változást, a hazaiak végül minimálisan növelték fórjukat a félidőig (40-22).

A térfélcserét követően újra felélénkült a játék, a vendégek elkapták a ritmust támadásban, de a zónavédekezésüket Mezőfi, Tallós és Rosta révén rendre átdobták a magyar fiatalok, így a záró felvonást már húszpontos előnnyel kezdhették meg. Bár az utolsó tíz percre a mérkőzés már eldőlt, Pethő Ákos tanítványai valóságos örömkosárlabdát mutattak be, Flasár ziccerével előbb a harminc, majd Keller hárompontosával a negyven pontos határt is sikerült átlépni. A parádés utolsó negyednek köszönhetően 84-41-es kiütéses győzelmet aratott a Team Debrecen, melynek köszönhetően a 9. helyen zárták a tornát.

A bronzmérkőzésen a tavalyi döntősök találkoztak, az Igokea a Tofas Bursával csapott össze. A bosnyákok szupersztárja, az elődöntőben 33 pontig jutó Ognjen Radosics, és csapatkapitányuk, Luka Jovicsics sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, így a címvédő két meghatározó játékosa nélkül volt kénytelen kiállni. Ennek megfelelően szinte végig futottak az eredmény után, a negyedik negyed elején már tíz pontos hátrányban is voltak, ám hatalmasat küzdve 4 perccel a vége előtt sikerült fordítaniuk. A végjátékban azonban a Tofas koncentrált jobban, higgadt büntetőzésüknek és kulcsszituációkban bemutatott jó csapatvédekezésüknek köszönhetően végül a maguk javára fordították a mérkőzést, visszavágva ezzel a tavalyi döntőért és megszerezve a bronzérmet.

A fináléban a két nappal korábban 17 pontos hátrányból fordító Rytas és az első meccsén sima vereséget szenvedő, ám azóta elképesztő dobóformát mutató Galatasaray találkozott. A litvánok 16 éves tehetségük, Ignas Urbonas vezérletével négy perc elteltével már tíz pontos fórban voltak. A folytatásban a török mesterlövész, Sarp Ugurlouglu pontos tripláival ugyan kettőre olvadt a differencia, ám a negyed vége a Vilniusnak jött ki jobban, így 25-19 zárult az első játékrész. A folytatásban sokkal fizikálisabbá vált a játék, mindkét fél nagy energiákat mozgósított védő oldalon, melyből inkább a baltiak tudtak profitálni, így a nagyszünetre újra tízre nőtt az előnyük.

A második félidő az elsőhöz hasonlóan kezdődött, a palánk alatti területeket uraló litvánok négy perc alatt újabb tíz egységnyit tettek közé, így komoly bajba került a Galata (54-34). Arikan tripláival igyekezett zárkózni a török csapat, de minden kísérletüket visszaverte az igazi csapatjátékot játszó Vilnius. Az utolsó negyed már nem tartogatott izgalmakat, a törökök teljesen szétestek a végére, így a litvánok összességében könnyedén nyerték a döntőt. Ezzel az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája 2024-es kiírását a Rytas Vilnius nyerte, míg a hamvaiból feltámadó, ám a fináléra kissé elfáradó Galatasaray be kellett érje az ezüstéremmel.


Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája zárónap eredményei:

Hapoel Jeruzsálem – Porsche BB Ludwigsburg 52-86 (11.helyért)

AEK Athén – Team Debrecen 41-84 (9. helyért)

Igokea – Tofas Bursa 89-93 (bronzmérkőzés)

Rytas Vilnius – Galatasaray 98-62 (döntő)


A torna végeredménye:

1. Rytas Vilnius 2. Galatasaray 3. Tofas Bursa 4. Igokea 5. Lenovo Tenerife 6. Baskets Oldenburg 7. BA Nymburk 8.BK Opava 9. Team Debrecen 10. AEK Athén 11. Porsche BB Ludwigsburg 12. Hapoel Jeruzsálem 13. Promitheas Patras


Torna All-star csapata:

Andrej Acimovic (Igokea), Ignas Urbonas (Rytas Vilnius), Kerem Erdem (Galatasaray), Babel Yitu Lipasi (Lenovo Tenerife), Efe Postal (Tofas Bursa)Cikk nyomtatása