Sorsoltak az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligájában

2024. 03. 11. (hétfő) 20.11

Hétfőn este megtartották az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája sorsolását az Aquaticum Hotel dísztermében. Az ünnepélyes eseményen kialakult az április 2. és 7. között Debrecenben megrendezésre kerülő nemzetközi torna csoportbeosztása.


Az eseményt a debreceni Forgórózsa Táncegyüttes bemutatója indította, majd Carmen Tocala, a Fiba alelnöke nyitotta meg beszédével a rendezvényt. -A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség számára az egyik lefontosabb projekt az Ifjúsági Bajnokok Ligája, hiszen a kosárlabda jövőjéről van szó. Az induló csapatokban a jövő legnagyobb sztárjai nevelkednek, akik a klubjukban szeretnének elérni álmukat, hogy a legmagasabb szinten lehessenek profi kosárlabdázók. A résztvevő gárdákból nem ritka, hogy 4-5 játékos már a felnőtt Bajnokok Ligájában is szerepelt, úgyhogy idén is rendkívül színvonalas tornára számítok. -foglalta össze várakozásait a Nemzetközi Kosárlabda szövetség elöljárója.

Ezt követően Széles Diána alpolgármester lépett a színpadra, aki sokadjára is kiemelte, hogy Debrecenben az egyik legnépszerűbb sport a kosárlabda, és nagyon fontos szerepe van a város sportéletében. -Szinte az összes helyi iskolában van kosárlabda tanfolyam, rengeteg gyerek kezd el kosarazni minden évben, az akadémiai rendszer pedig nagyszerű kezekben van. Az áprilisi rendezvény azért is fontos a városnak, hogy a fiatalok testközelből láthassák a hőseiket, a pálya mellől is elleshetik a mozdulataikat, mely rendkívül motiváló lehet a számukra. -mondta az esemény kapcsán a városvezető, majd kifejezte háláját a szervezőbizottság és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége felé, akiknek köszönhetően az elmúlt bő egy évtizedben már közelít a debreceni kosárlabda világversenyek száma a negyvenhez.

Végezetül az MKOSZ elnőke, Báder Márton lépett a mikrofon elé, aki szintén kiemelte a debreceni szervezők rutinját. -Rengeteg színvonalas verseny volt az elmúlt években a cívisvárosban, melyek megkoronázása a legutóbbi három év U17-es és U19-es világbajnokságai voltak. Az MKOSZ-nak sok célja van a kosárlabda terén, de egyértelműen a fiatalok fejlesztése az első, melyhez elengedhetetlen, hogy a profi karrier előtt álló magyar fiatalok nívós nemzetközi tornákon induljanak el. Bízunk benne, hogy a magyar utánpótlás előre tud majd lépni az ilyen és ehhez hasonló megmérettetéseknek köszönhetően. -zárta a beszédek sorát a szövetség vezetője.

Ezt követően kezdetét vette a sorsolás, melyben Magyarország mindezidáig egyetlen NBA játékosa, Dávid Kornél segédkezett a FIBA nagyköveteként. A tizenhárom indulót három kalapból négy csoportba osztották, az már a sorsolás előtt biztos volt, hogy a házigazda Team Debrecen biztosan a négy tagot számláló A-csoportba kerül. Bár ezen a szinten könnyű ellenfelet szinte lehetetlen volt kapni, a litván Rytas Vilnius, a spanyol Lenovo Tenerife és a görög Promitheas Patras előzetesen is nagyon kemény riválisnak tűnik.

A másik három csoportba három-három együttest soroltak be, a B-jelű trióba a bosnyák Igokea, a német Nymburk és a görög AEK Athén, A C-csoportba a török Tofas Bursa, a német Porsche Ludwigsburg és a cseh BK Opava, az utolsó hármasba pedig az izraeli Hapoel Jerusalem, a török Galataseray és a cseh Oldenburg került.