Ifi BL-nek ad otthont az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok

2024. 01. 26. (péntek) 13.07

Újabb óriási sportdiplomáciai sikerről számolhatunk be: a BCL, azaz a Bajnokok Ligája bejelentette, hogy 2024-ben Debrecen városa rendezheti meg az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligáját.

A Bajnokok Ligája (BCL) hivatalos felületein jelentette be, hogy az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája (Youth BCL) második kiadását Debrecenben, a tavaly nyári U19-es világbajnokság városában rendezik meg.

Az U18-as csapatok első számú európai klubtornája április 2-án kezdődik Magyarország második legnagyobb városában, a bajnokot pedig április 7-én koronázzák meg.

Az Ifjúsági Bajnokok Ligájában idén még több induló lesz: 9 országból 13 együttes fog részt venni az első, tavalyi torna 10 csapatához képest.

A tavalyi Youth BCL-győztes Igokea m:tel (bosnyák) megpróbálja megvédeni címét.

Induló csapatok

AEK (görög)

Basketball Academy Nymburk (cseh)

BK Opava (cseh)

EWE Baskets Juniors (német)

Galatasaray (török)

Hapoel Jerusalem (izraeli)

Igokea m:tel (bosnyák)

Lenovo Tenerife (spanyol)

Porsche BBA Ludwigsburg (német)

Promitheas Patras (görög)

Rytas Vilnius (litván)

Tofas Bursa (török)

Team Debrecen (magyar)

A tornának az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok ad majd otthont, amely nemcsak az U19-es férfi vb helyszíne volt, hanem 2022-ben az U17-es női világbajnokságot is itt rendezték.

"Az első Ifjúsági BCL, amelynek a Tofas Bursa adott otthont, nagyon magasra tette a lécet a sorozat jövője szempontjából. A második torna fogja bizonyítani, hogy ez a sorozat a fiatal európai játékosok nevelését segítő folyamatos törekvéseink legmagasabb szintje. Ami még ennél is fontosabb: az Ifjúsági BCL remek szórakozás. Mind a játékosok, mind a fiatalabb szurkolóink lelkesek voltak a versenyen, és Debrecen, amely a nemzetközi ifjúsági kosárlabdázás egyik fókuszpontjává vált, ideális színtere ennek a szórakoztató sporteseménynek."  - nyilatkozta Patrick Comninos, a BCL vezetője.

 "Nagy megtiszteltetés a magyar kosárlabda-társadalom számára, hogy a BCL minket jelölt ki egy újabb kiemelkedő nemzetközi kosárlabda-esemény megrendezésére. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége mindig is nyitott volt az innovatív kezdeményezésekre, mint például a legelső, 2019 és 2022 közötti hároméves ifjúsági világbajnoki csomag, melynek során Debrecen városa ismét bebizonyította, hogy képes a legmagasabb színvonalú FIBA-tornák megrendezésére. Az Ifjúsági BCL kiváló lehetőség lesz a résztvevő játékosoknak és edzőknek a fejlődésre, valamint a szurkolóknak arra, hogy közvetlenül megtapasztalják, milyen magas szintű kosárlabdát képviselnek Európa legjobb ifjúsági csapatai." - fogalmazott Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára.

A tavalyi évhez hasonlóan az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája összes mérkőzését élőben közvetíti a BCL hivatalos YouTube-csatornája. 

A 13 csapatot három, egyenként háromcsapatos és egy négycsapatos csoportba sorsolják. A háromnapos csoportmeccsek után a négy csoportgyőztes kerül az elődöntőbe, ahonnan a két győztes csapat jut a fináléba. 

 A csoportjukban második helyen végzett csapatok osztályozó mérkőzéseket játszanak a torna 5-8. helyéért, míg a harmadik helyezettek és az egy negyedik helyezett csapat a 9-13. helyért küzdenek majd.

 A torna sorsolását március elején tartják a Debreceni Református Nagytemplomban.
Cikk nyomtatása