Remek döntők az ob első napján

2023. 11. 02. (csütörtök) 09.07

Betlehem Dávid (fotó) országos csúcsdöntéssel indította a Szerencsejáték Zrt. XIX. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságot: a nyíltvízi vb-ezüstérmes 1500 gyorson kilencéves rekordot adott át a múltnak Debrecenben. Németh Nándor szintén remekelt, kilencszázaddal maradt el saját csúcsától 100 gyorson, és még 50 háton is akasztott egy bronzérmet. Akadt egy másik elképesztő rekord: a győri mix gyorsváltóval bajnok Jakabos Zsuzsanna 20 (!) évvel pályafutása első rövidpályás aranyérme után még mindig a dobogó tetejére állhatott.

Sárkány Zalán veszprémi feltűnése új lendületet adott a veszprémi uszodában edző páratlan párosnak, Rasovszky Kristófnak és Betlehem Dávidnak – bár arrafelé korábban sem a lazsálás és az útkeresés volt műsoron, amit a nyíltvízi vb-ken és Eb-ken szerzett érmet sokasága is bizonyít. Hanem az Arizonából visszatért ifjú Sárkány frissessége minden eddiginél komolyabb versenyhelyzetet kreált már edzéseken is; nem véletlen, hogy már a Világkupán is ez a hármas vitte el az 1500 érmeit, és most Debrecenben reprodukálták a pesti sorrendet, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy Betlehem Dávid ezúttal bődületes országos csúccsal (14:23.27) győzött. Sárkány volt a motor, szinte végig vezetett, de Betlehem hajrájára nem volt ellenszere – négyszázaddal szorult (leendő) klubtársa mögé, azaz ő is bőven Gyurta Gergely 2014 óta fennálló rekordján belül érkezett. A tempóra jellemző egyébként, hogy „útközben” csaknem megdöntötték a 800-as csúcsot is: az akkor vezető Zalán 28 századra volt Rasovszky Kristóf tavalyi idejétől.

Németh Nándor első igazi nagy dobását itt, a Debreceni Sportuszodában láthattuk még 2017-ben, amikor némi meglepetésre 18 évesen megdöntötte a 100 gyors országos rekordját – avagy ebben a medencében rendre képes valami különleges alakításra. Mint most is, amikor mindössze 9 századra volt a 2021 őszén, a nápolyi ISL-viadalon felállított legjobb idejétől, és ami ennél fontosabb: jól is nézett ki az úszása. Nándi ezt követően 50 háton is bejött harmadiknak – előre megmondta: bele fog kontárkodni a nagyok dolgába ebben a műfajban –, majd a BVSC mix vegyes váltóját hozta be elsőnek, mix gyorson pedig harmadik lett társaival, úgyhogy két aranyéremmel és két bronzzal zárta a napot.

És ha már 50 hát – itt született tán a legnagyobb meglepetés, hiszen Nell Olivér ért elsőként a falhoz, amin ő is őszintén csodálkozott a két „bölény”, Kovács Benedek és Szabó Szebasztián társaságában; csak hát a két favorit elég randán rontott, Kovács például saját bevallása szerint majdnem lefejelte a falat a fordulónál, mert, idézzük, „túl gyors voltam, a pálya meg túl rövid, és nem vettem észre a zászlósort” (ezt persze a szokásos vigyorok kíséretében)…

Az esti program amúgy egy kifejezetten izgalmas fináléval indult, 200 vegyesen Zombori Gábor szédületes hajrával, ötszázaddal előzte meg Holló Balázst – és később 100 mellen is komoly csata után nyert 14 századdal Sámóczi Milán.

A hölgyeknél Sebestyén Dalma sokkal meggyőzőbb fölénnyel ért be elsőként 200 vegyesen, és hasonló volt a helyzet 100 gyorson, Ugrai Panna diadalánál, illetve a szintén címvédéssel zárult 50 hát döntőjében, ahol Komoróczy Lora Fanni diadalmaskodott, bár saját bevallása szerint „minden elrontottam, amiben jó vagyok.” Késely Ajna szintén nagy előnnyel jött be elsőnek 1500 gyorson, akárcsak Békési Eszter 100 mellen, nekik köszönhetően a BVSC máris három egyéni elsőségnél tart.

A nap zárószámát egyébként a Győr nyerte, így Sebestyén Dalma is duplázott – ám ennél elképesztőbb, hogy Jakabos Zsuzsanna a befejező emberként tett arról, hogy klubja nyerjen; mindez azt jelentette, hogy 20 (!!!) évvel pályafutása első országos bajnoki címe után (pécsi színekben nyert 100 gyorson) még mindig a dobogó tetején állt egy eredményhirdetésnél. Hasonlóra eddig egyedül Cseh László volt képes – Jakabos Zsu a hölgyek között az első, akinek az aranykorszaka immár két évtizedet ölel át.

Az 1. nap bajnokai

Férfiak

100m gyors: Németh Nándor (BVSC-Zugló) 46.45

1500m gyors: Betlehem Dávid (Balatoni ÚK) 14:23.27 – új országos csúcs

50m hát: Nell Olivér (Stamina) 24.21

100m mell: Sámóczi Milán (Kőbánya SC) 1:00.84

200m vegyes: Zombori Gábor (UTE) 1:55.53

Nők

100m gyors: Ugrai Panna (HÓD Úszó SE) 53.37

1500m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 15:58.59

50m hát: Komoróczy Lora Fanni (Iron Swim) 26.78

100m mell: Békési Eszter (BVSC-Zugló) 1:06.56

200m vegyes: Sebestyén Dalma (Győri ÚSE) 2:09.13

Mix

4x100m gyorsváltó: Győri Úszó SE 3:25.61

(Szabó Szebasztián, Andor Benedek, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna)

4x100m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:47.93

(Kovács Benedek, Békési Eszter, Ilyés Laura, Németh Nándor)

Nyilatkozatok

Betlehem Dávid, aranyérem, országos csúcs, 1500m gyors

„Talán úgy helyesebb, hogy országos csúcsot úsztunk, hiszen Zalán is bőven a régi rekordon belül jött. Nagyon komoly ez az új felállás, hogy ő is velünk készül, embertelen, amit művel edzéseken, szóval nem véletlen, hogy itt tartunk. A Világkupára készültünk kicsit, aztán úgy voltunk vele, hogy igyekszünk átmenteni a formát, mert azóta nem álltunk vissza a kemény edzésekre még, kondink sem volt – nagyon örülök, hogy ez most így sikerült.”

Németh Nándor, aranyérem, 100m gyors

„Ez egy elég jól összerakott száz volt. Mindenképpen 47-en belül akartam jönni, örülök, hogy a csúcs közelébe kerültem. A hátúszást nem véletlenül vettük be a programba, kölcsönösen erősítik egymást a gyorssal – világversenyeken nincsenek nagy terveim vele, viszont itt az ob-n szívesen belekontárkodom a nagyok dolgába.”

Késely Ajna, aranyérem, 1500m gyors

„Titkon azért megcéloztam az országos csúcsot, de annyit nem könnyítettünk erre a bajnokságra, hogy ez itt sikerüljön – úgyhogy majd megpróbálom a rövidpályás Eb-n. A Világkupa után nagyon kemény edzésekbe álltunk bele, úgyhogy rém fárasztó volt a múlt hét, de ennek így kell történnie, mert nem ez az év fő versenye.”

Zombori Gábor, aranyérem, 200m vegyes

„A reggeli úszás fájt, örültem, hogy egyáltalán két perc környékére értem, ehhez képest ez az öt másodperc javulás még számomra is váratlan. Ráadásul az utolsó fordulót elrontottam, plusz jött egy levegővétel, így azért nem rossz ez a győzelem.”

Sebestyén Dalma, aranyérem, 200m vegyes

„Nagyon örülök, hogy tavalyhoz képest majdnem egy másodpercet sikerült javítani, úgyhogy ez egyéni csúcs nekem. Nem könnyítettünk fel erre a versenyre, hiszen a budapesti Világkupa után újra belelendültünk az edzésekbe. A Duna Arénában úszott 2:14-es időmből arra következtettem, hogy olyan 2:10 körül fogok tudni úszni, ez jobban sikerült, úgyhogy nagyon örülök!”

Ugrai Panna, aranyérem, 100m gyors

„Azért az edzések alapján már érett, hogy végre egy 53-elejét jöjjek. Annak pedig külön örülök, hogy sikerült a címvédés – azért az sosem egyszerű, felállni úgy, hogy egy éve te nyerted ezt a számot.”

Sámóczi Milán, aranyérem, 100m mell

„Azt már délelőtt láttam, hogy nagyon sűrű a mezőny, úgyhogy az első ötvenet megnyomtam, ahogy tudtam, a másodikon pedig csak a szívem vitt. Sejtettem, hogy így lesz – örülök, hogy ez elég volt a győzelemhez.”

Békési Eszter, aranyérem, 100m mell

„A tavalyi eredményemhez képest jobb a mostani, a két évvel ezelőttivel megegyezik – a helyezés is jó, azaz elégedett vagyok.”

Nell Olivér, aranyérem, 50m hát

„Reménykedtem, hogy dobogóra kerülök, de hogy nyerjek, arra nem gondoltam, hiszen itt volt mellettem (Kovács) Beni és (Szabó) Szebi, azt hittem, egyikük vagy inkább mindketten simán lefordulnak a falnál. Úgyhogy most nagyon boldog vagyok.”

Komoróczy Lora Fanni, aranyérem, 50m hát

„Ahhoz képest, hogy kábé mindent elrontottam, amiben jó vagyok… Rossz volt a rajt, a nyitás, a falra rosszul fordultam rá, így a kidelfinezés sem ment úgy – szóval az idő mindezek fényében még jónak is mondható, örülök, hogy sikerült 27-en belülre kerülni; de ezt leszámítva tényleg kalap-kabát volt ez az úszás.”

Forrás és fotó: musz.hu
Cikk nyomtatása