A Neftchi győzelmével ért véget a 3x3 Women’s Masters cívisvárosi tornája

2023. 08. 28. (hétfő) 22.14

Az azerbajdzsáni Neftchi letaszította a trónról a Düsseldorf csapatát Debrecenben, a magyar válogatott számára az elődöntő, míg a győrieknek a legjobb nyolc jelentette a végállomást.

A megszokottnál jóval később, csupán este hat óra után, azonban mindjárt egy nagy meglepetéssel indult a Women’s Series debreceni állomásának helyosztó játéknapja: Kanada későn hajrázott, így már nem tudta ledolgozni korán összeszedett hátrányát Litvánia ellen. A második negyeddöntőben nem történt csoda, a Düsseldorf ’címvédőhöz’ méltó módon érvényesítette a papírformát az amerikai U24-es válogatottal szemben.


Az ezt követő találkozóra megteltek a Kossuth téren felállított mobillelátók, nem véletlenül, ugyanis a Győr alakulata a torna egyik legnagyobb esélyesével, az azerbajdzsáni Neftchi-vel csapott össze. A Rába-partiakat alaposan feltüzelte a közönség hangos bíztatása, Medgyessy Dóráék nem csak tartották a lépést esélyesebbnek kikiáltott riválisukkal szemben, de féltávig ők diktálták az ütközet tempóját. Hegedüs Janka találatával 14-11-re is vezetett a Győr, ám egy 6-1-es futás eredményeképp az azeriek vághattak neki előnyösebb helyzetből a végjátéknak. Medgyessy bombája után újfent döntetlenre álltak a felek, míg a rendes játékidő utolsó húsz másodpercben Alexandra Mollenhauer és Bach Boglárka váltott kosarat. Sajnos a meccslabda Papp Klaudia kezében maradt, aki az utolsó másodpercben közvetlen közelről hibázott, a két szerzett pontig tartó túlórát pedig Arica Carter duplája döntötte el. Ezzel együtt a győri lányokat minden elismerés megilleti, hiszen hatalmas harcra késztették eurázsiai ellenlábasukat, amit a publikum hatalmas tapssal honorált.


A csoportkört hibátlan mérleggel abszolváló magyar válogatott útja Ausztria legjobbjain keresztül vezetett a legjobb négy közé, de azt jó előre borítékolni lehetett, hogy a szomszédok nem fogják könnyedén odaajándékozni a továbbjutást Károlyi Andrea lányainak. Nehezen is kapták el a ritmust Szabó Fanniék, a mérkőzés első négy egységéből hármat is az osztrákok szereztek. Szép lassan azért beindultak a mieink is, Weininger Virág büntetőivel hamarosan már náluk volt a fór. Weiningert meglehetősen nehezen tudták tartani a ’sógorok’, vezényletével hárommal ellépett a magyar csapat, de elég volt egy pillanatnyi kihagyás is ahhoz, hogy ismét döntetlenre módosuljon az állás, Jáhni Zsófiát ráadásul egy sérülés okán hosszú percekre nélkülözniük kellett a Károlyi-tanítványoknak. A nehéz helyzetben Tóth Orsolya vette hátára övéit, kulcsfontosságú kosaraival karnyújtásnyira került az elődöntőtől nemzeti együttesünk. Az osztrákok ugyan Sigrid Koizar találatával ráijesztettek Jáhniékra, az összecsapás szerencsére több csavart már nem tartogatott.


A legjobb négy között a németek tovább folytatták menetelésüket, a Düsselforf végig vezetve, magabiztosan kvalifikált a fináléba, ezzel megőrizve annak sanszát, hogy egymás után két tornát is megnyerjen.

Hazai szempontból a második elődöntő ígérkezett érdekesebbnek, a magyar válogatott a Neftchi gárdáján készült revansot venni a Győr kiejtéséért. Álomszerűen rajtoltak a mieink, Weininger után Szabó is elsüllyesztett egy duplát. A válasz sem váratott sokat magára, támadásról támadásra ledolgozták a deficitet az azeriek, 7-6-nál már Jáhni Zsófiáéknak kellett futniuk az eredmény után. Az ütközet feléhez közelítve már a Neftchi járt néggyel előrébb, de Tóth villanásai tartották a házigazda reményeit. A hajrára viszont elfogyott a lendület, a rutinos azerbajdzsániak felőrölték Károlyi Andrea csapatát; két és fél perccel a rendes játékidő lejárta előtt meg is született a Neftchi huszonegyedik és huszonkettedik pontja, ami vereséget jelentett Szabó Fanniék számára.


A döntőbe tehát megérdemelten jutott be a torna két legjobb csapata, ám az aranycsata izgalmát tekintve elmaradt az előzetes várakozásoktól; a Neftchi domináns játékot bemutatva valósággal lelépte német ellenfelét.


3x3 Women’s Series 2023, Debrecen


Negyeddöntők:

Litvánia-Kanada 18-15
Düsseldorf ZOOS (GER)-USA U24 17-11

Neftchi (AZE)-Győr 20-18 – hosszabbítás után
Magyarország-Ausztria 18-16

Elődöntők:
Düsseldorf ZOOS (GER)-Litvánia 19-13
Neftchi (AZE)-Magyarország 22-14

Döntő
Neftchi (AZE)-Düsseldorf ZOOS (GER) 21-10

A torna legértékesebb játékosa: Brianna Fraser (Neftchi)Cikk nyomtatása