Új bajnokot avattak a Debrecen Mastersen

2023. 08. 27. (vasárnap) 22.19

Minden idők legizgalmasabb debreceni World Tour fordulójának lehetett szemtanúja a publikum vasárnap este, hiszen a hét megrendezett találkozóból négy is 21-20-as végeredménnyel zárult. A nagy esélyesek sorra elvéreztek, a litván Raudondvaris pedig végig jól koncentrált, így a Nagytemplom előtt megszerezte története első Masters győzelmét.

Hatalmas meglepetéssel indult a World Tour második napja, hiszen az eddigi hét Masters tornából hatot is megnyerő Ub már a legjobb nyolc között búcsúzni kényszerült. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a Tel-Aviv elleni negyeddöntő -a csoportmeccsekhez hasonlóan- sem okoz majd nekik különösebb problémát, hiszen kevesebb mint két perc elteltével már 8-2-re vezettek. Ekkor talán már elhitték, hogy zsebben a meccs, az izraeliek pedig köszönték szépen, és kőkemény védekezést bemutatva a féltávnál egy pontra zárkóztak (13-12). Egészen a végjátékig kitartott a szerbek minimális előnye, ekkor azonban Cohen egy ziccerrel és egy duplával egyenlített, majd egy buta személyi hibát követően Szuchman mindkét büntetőjét bedobta (18-20). Hiába egalizált Stojacsics egy távolival, a mindent eldöntő kosarat végül az izraeliek szerezték, így a 12. kiemelt búcsúztatta a nyolc között a világelsőt.

Hogy mekkora fegyvertény volt, hogy a Debrecen néven induló U23-as válogatott szombaton megszorongatta a Miami és a Raudondvaris gárdáit, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy mindkét csoportellenfél sikeresen vette a negyeddöntőket. Az amerikaiak a 2. kiemelt Amsterdamot verték 21-18 arányban, míg a litvánok bár szinte végig futottak az eredmény után, a Tel-Avivhoz hasonlóan hatalmas hajrát mutattak be, s végül Uzupis kosarával 21-20-ra nyertek a Párizs ellen. Az utolsó negyeddöntő hozta a legkevesebb izgalmat, a selejtezőből felkerülő Hangzhou csak időszakosan tudta megnehezíteni a Antwerpen dolgát, akik végül ötpontos sikert arattak.

Az első elődöntő is hihetetlenül látványos játékot és elképesztő izgalmakat hozott. A Tel-Aviv és a Miami már az első másodpercektől kezdve úgy tüzeltek, mintha nem lenne holnap, és tölteni sem felejtettek el, így kevesebb, mint három perc után már 10-10 volt az eredményjelzőn. A folytatásban is szinte mindent bedobtak a felek, ám az izraeliek sorozatban két duplát értékesítve féltávnál (!) 18-14-re megléptek. Nem adták fel a tengerentúliak egy 6-1-es periódust produkálva fordítottak, így karnyújtásnyira kerültek a győzelemhez. Az életük formájában lévő Tel-Aviv-i gárdának azonban erre is volt válasza, Szuchman a legfontosabb pillanatban helyére küldte a mérkőzés hetedik izraeli dupláját is, így óriási meglepetésre ők jutottak a döntőbe.

A másik párharcot a Debrecen Masters címvédője, az Antwerp kezdte jobban, okosan kihasználva, hogy az ellenfél lassabb volt lábon, fokozatosan elléptek, a találkozó derekán pedig már öt is volt közte. Ez a meccs is tartogatott azonban fordulatot, Pukelis gyakorlatilag megállíthatatlan volt a palánk alatt, vezérletével a második tv-szünetig fordítottak, s ezt követően már nem is engedték ki a kezükből a vezetést, így végül 21-19 arányú győzelmet arattak.