3x3 Women’s Series: Mindkét csapatunk negyeddöntős!

2023. 08. 27. (vasárnap) 20.06

A magyar válogatott hibátlan mérleggel zárta a vasárnapi játéknapot, ezzel megnyerve csoportját, míg a Győr együttese 1-1-es mérleggel, csoportmásodikként kvalifikált a legjobb nyolc közé.

Vasárnap kora délután a hölgyek vették birtokba a Református Nagytemplom előtti ikonikus játékteret, kezdetét vette ugyanis a 2023-as 3x3 Women’s Series versenysorozatának debreceni állomása. A torna két szoros, illetve két sima találkozóval indult; a nyitómeccsen Kanada legjobbjai, ha nehezen is, de legyűrték az osztrák alakulatot, míg az azerbajdzsáni Neftchi kiütötte az ukrán együttest. A sorminta a következő két összecsapáson folytatódott, a litván-lett csatát szűkösen előbbi nyerte, majd a Bakuban megrendezett forduló győztese, a mondhatni „címvédő” Düsseldorf jócskán felülmúlta az azeri nemzeti csapatot. Utóbbi két mérkőzést már a mieink is árgus szemekkel figyelték, lévén a magyar válogatott Litvániával és Lettországgal osztozott csoportján, a Győr pedig a Düsseldorf és az azerbajdzsáni válogatott társaságát élvezhette a „D” jelű hármasban.


Egy rövid szünetet követően Kanada learatta második diadalát is, ezúttal Egyiptom ellen, amivel bebiztosította csoportelsőségét. Csak úgy, mint a Neftchi, mely az ukránok után az U24-es amerikai lányoknak sem kegyelmezett. Az időjárás mellett délután három órára a hangulat is felforrósodott, köszönhetően a Jáhni Zsófia-Szabó Fanni-Tóth Orsolya-Weininger Virág összeállítású magyar válogatott bemutatkozásának. Károlyi Andrea tanítványai a 8 egységig jutó Jáhni vezényletével rendre egy lépéssel ellenfelük előtt jártak, és akkor is higgadtak maradtak, amikor a baltiak a hajrához közelítve 13-12-nél fordítani tudtak. Tóth Orsolyáék a végkjátékban egy 7-2-es futást produkáltak, ezzel eldöntve az érdemi kérdéseket.


A Bach Boglárka-Hegedűs Janka-Medgyessy Dóra-Papp Klaudia négyessel érkező győriek debütálása is ígéretesen indult a düsseldorfiakkal szemben, a visszatérő Medgyessy kosarával a korai percekben még az előnyt is a dunántúliak birtokolták. Ennek azonban nem sokáig örülhetett a debreceni publikum, a németek fokozatosan átvették az irányítást az események felett, és végül érvényesítették a papírformát.


Az újabb pihenő utánra már csak négy derbi maradt, ebből a helyiek nagy örömére kettőn is akadt magyar érdekeltség. Ezeket megelőzően viszont még az osztrákok gyorsan bebiztosították helyüket a legjobb nyolc között Egyiptom ellenében, valamint az amerikai U24-es hölgyek is kvalifikáltak a negyeddöntőbe Ukrajna bánatára. A magyar válogatott annak tudtában léphetett pályára Lettország ellen, hogy győzelem esetén elsőként juthat tovább; Szabó Fanniék ezen céljukat szem előtt tartva valósággal leradírozták riválisukat. Befejezésként győri különítmény tette fel az i-re a pontot; a tizenegy egységet termelő Papp Klaudia oroszlánrészt vállalt abból, hogy övéi két és fél perccel a lefújás előtt elérjék a sikert jelentő bűvös huszonegyest, és megszerezzék a csoport második helyét.


Mindkét hazai gárda kivívta tehát a negyeddöntős szereplés jogát, mi több, amennyiben a Győr meglepi a Neftchi-t, a magyar válogatott pedig felülkerekedik az osztrákokon, az elődöntőben házi rangadót láthatnak majd a cívisváros főterére kilátogatók hétfőn.


3x3 Women’s Series Debrecen, első játéknap, eredmények


Kanada-Ausztria 20-18
Neftchi (AZE)-Ausztria 22-6
Litvánia-Lettország 21-17
Düsseldorf ZOOS (GER) -Azerbajdzsán 22-7
Kanada-Egyiptom 21-13
Neftchi (AZE) – USA U24 21-9
MAGYARORSZÁG-Litvánia 19-15
Düsseldorf ZOOS (GER) - GYŐR (HUN) 21-14
Ausztria-Egyiptom 21-14
USA U24-Ukrajna 18-14
MAGYARORSZÁG-Lettország 18-5
GYŐR (HUN)-Azerbajdzsán 22-10


3x3 Women’s Series Debrecen, hétfői játéknapjának programja:
18:10: Kanada-Litvánia
18:35: Düsseldorf ZOOS (GER) – USA U24
19:10: Neftchi (AZE) – GYŐR (HUN)
19:35 MAGYARORSZÁG – Ausztria
20:10: Elődöntő 1.
20:35: Elődöntő 2
21:25: Döntő
Cikk nyomtatása