A nagy bejelentésekről szólt a debreceni 3x3-as rendezvények hivatalos sajtótájékoztatója

2023. 08. 24. (csütörtök) 17.25

A cívisváros polgármestere, Dr. Papp László csütörtök délután a média képviselőinek jelenlétében számolt be arról, hogy a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) 2026-ig meghosszabbította partnerszerződését Debrecennel, a 3x3-as szakág hajdúsági versenysorozatai egy új támogatóval gyarapodtak, mely nem más, mint a Studio BLISS egészség – és szépségszalon, valamint visszatér a pályára a helyi közönségkedvenc, Kravjánszki-Medgyessy Dóra is.

Csütörtök kora délután ismét fotósok és újságírók hada gyűlt össze a belvárosi Beer&Wurst étterem különtermében, mely immáron sokadszorra adhatott otthont a debreceni 3x3-as versenysorozatokat megelőző hivatalos sajtóeseménynek. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 2023-ban három megmérettetés lesz esedékes a Kossuth téren; a lassan már hagyománnyá avanzsáló fiú és lány U18-as világbajnokság mellett a felnőtt hölgyek a Women’s Series, míg a profi férfi klubcsapatok a World Tour Masters keretein belül csaphatnak össze.


A sajtótájékoztatón elsőként Dr. Papp László kapott szót – Debrecen polgármestere szerint a karneválhetet követő időszak mostanra elképzelhetetlen 3x3-as kosárlabda nélkül, nyilatkozata végén pedig egy sejtelmesen fogalmazott.


-         A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség és Debrecen együttműködése kapcsán nem túlzás történelmi dimenziókat emlegetni, hiszen 2015 óta több, mint húsz 3x3-as verseny zajlott le városunkban. A Nagytemplom előtti helyszín hangulata nem csak a helyiek, de a FIBA szervezőinek szívébe is belopta magát, olyannyira, hogy amikor néhány éve felvetődött a pálya máshová költöztetése, a heves tiltakozás hatására csírájában el is vetettük a kósza gondolatot. Ahhoz, hogy a közös históriánk nyolc esztendeje elkezdődhessen, némi szerencse is kellett, lévén a 2015-ös U18-as világbajnokságot ’beugróként’ rendezhettük meg a Fülöp-szigetek helyett, ám azóta töretlenül szolgáljuk a FIBA felénk irányuló bizalmát. Az augusztus vége a virágkarnevál mellett a 3x3-as kosárlabdával is egybeforrt, túlzás nélkül állítható, hogy kulcsszereplői voltunk a szakág felemelkedésének, miközben a hagyományos, öt az öt elleni játék terén is volt alkalmunk megmutatni, milyen kiváló helyszín is Debrecen a világesemények lebonyolítására. Mindezért óriási elismerés és köszönet illeti a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét, valamint a helyi szervezőgárdát, élén a fáradhatatlanul tevékenykedő Becsky Istvánnal. Büszke vagyok arra, amit elértünk, és arra is, hogy városunk neve a továbbiakban is töretlenül ott lesz a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség versenynaptárában; ám erről bővebben később.


A polgármestertől Maximiliano Palheiro, a FIBA operatív vezetője vette át a mikrofont, aki megerősítette a korábban elhangzottakat, miszerint Debrecen valóban a 3x3-as kosárlabdázás fellegvárává vált – elmondása szerint a város szerepe különösen hangsúlyosnak bizonyult a koronavírus-járvány idején.


-         A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség nevében köszönetet szeretnék mondani azért, hogy ismét itt lehetünk, és az áldozatos munkáért, amit a helyiek immáron nyolc éve a 3x3 feltörekvő szakágában fektetnek. A város szerepvállalása hatványozottan értékes volt a COVID-19 sújtotta bizonytalan időkben, hiszen Debrecen még az akkori, mostoha körülmények között sem hátrált ki mögülünk, mi több, oroszlánrésze volt a fogaskerekek továbbgördítésében. Az előttünk álló három torna szorosan összekapcsolódik, mivel amellett, hogy a fiatalok megmutathatják tehetségüket a világnak, testközelből láthatják majd a felnőtt profi mezőny legjobbjait is, ez pedig remek példát állíthat eléjük karrierjük további szakaszaira nézve. Mindenkinek jó szórakozást kívánok a viadalokra!


A sajtótájékoztató első kellemes meglepetését Becsky István beszéde tartogatta: a szervezőbizottság elnöke bejelentette a debreceni publikum egyik nagy favoritja, Kravjánszki-Medgyessy Dóra visszatérését.


-         Alig néhány hete még az öt az öt elleni U19-es férfi világbajnokság lebonyolításán fáradoztunk, melynek sajtótájékoztatóján „egy bizonyos” Dirk Nowitzki azt nyilatkozta, hogy hogy az elmúlt húsz esztendő legszínvonalasabban megszervezett utánpótlás-világeseményén vett részt nálunk; ennél nagyobb visszacsatolás azt hiszem, nem is szükséges ahhoz, hogy lássuk, megtérül a befektetett munka. Köszönöm a bizalmat a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek, a támogatást Debrecen városának és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, a rengeteg befektetett energiát pedig a szervezőknek. Minden évben igyekszünk maximálisan kielégíteni a sportolók igényeit, kiemelt figyelmet fordítunk a minőségi ellátásra a szállásaik és az étkeztetésük tekintetében, illetve garantáljuk biztonságukat. Ami a szakmai szempontokat illeti, komoly erőfelmérők következnek a férfiak és a nők számára is, lévén még mindkét vonalon akad esély a párizsi olimpiai kvóta kiharcolására. Mostanra megérkeztek válogatottjaink Debrecenbe, külön öröm, hogy újra a játéktéren köszönthetjük majd sokunk kedvencét, Kravjánszki-Medgyessy Dórát, aki gyermekáldást követően először a Kossuth téren ölt újra szerelést. A rendezvények továbbra is ingyenesek, bízunk benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is elérjük a napi ezer fős átlagot a Nagytemplom előtt. Érdemes lesz kilátogatni, annál is inkább, mivel több meglepetéssel is készülünk.


A Lekli József vezette U18-as fiúválogatottat a DEAC Kosárlabda Akadémia üdvöskéje, Varga Ferenc képviselte. Az ifjú tehetség a csoportból való továbbjutással szeretné megörvendeztetni a hazai közönséget.


-         Elképesztően büszke vagyok arra, hogy pályára léphetek a világbajnokságon. Hihetetlenül motivál, mondhatni doppingol a tény, hogy hazai pályán, barátaim, ismerőseim előtt játszhatok. Az ellenfelek kiválóak, de azon leszünk, hogy megháláljuk a kilátogatók támogatását; elsődleges célként az egyenes kieséses szakasz elérését célozzuk meg.


A sajtótájékoztató végén, afféle csattanó gyanánt a díszvendégek két ünnepélyes bejelentést is tettek; előbb Deák László, a Studio BLISS egészség- és szépségszalon ügyvezetője, valamint Becsky István írt alá egy szponzorációs megállapodásról szóló kontraktust, majd Dr. Papp László leleplezte, mire is utalt korábban: a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség 2026-ig meghosszabbította partnerszerződését Debrecennel, így a cívisváros a következő években sem marad majd 3x3-as kosárlabda nélkül.
Cikk nyomtatása