Szoros végjátékban maradtunk alul Madagaszkárral szemben

2023. 07. 01. (szombat) 19.10

Végletekig kiélezett mérkőzésen hárompontos vereséget szenvedett a magyar válogatott Madagaszkártól a debreceni U19-es vb utolsóelőtti játéknapján. Váradi Kornél együttese a félidőben ugyan még 9 ponttal vezetett, de a fordulás után az afrikaiak védekezésváltása megzavarta őket, a végjátékban pedig az ellenfél volt pontosabb. A vb zárónapján így a 15. helyért mérkőzhetünk Libanonnal.

A Kínától elszenvedett teljesen vállalható, tízpontos vereség után a vb egyik üde színfoltjával, Madagaszkárral találkoztak a mieink. Túl sokat nem foglalkoztak a védekezéssel a mérkőzés elején a csapatok, három perc elteltével már mindkét fél neve mellett kilenc pont állt az eredményjelzőn. A folytatásban mindkét gárda rendezte a sorokat hátul, a kosarakban csendesebb időszakból pedig az afrikaiak tudtak némi előnyt kovácsolni Mathias M’Madi vezérletével. Cseh zsákolása ugrasztotta talpra a publikumot, de egy madagaszkári hárompontos után Váradi Kornél megelégelte a látottakat, és kikérte első technikai szünetét (13-17). A folytatásban Csuti révén zárkóztak a magyarok, de a sokkal fizikálisabban játszó madagaszkáriak végül megtartották előnyüket, tíz perc játék után 25-21-re vezettek.

A második felvonásban egy perc sem telt még el, amikor átvette a vezetést a válogatott, Csendes Péter sorozatban három kosarat dobott, közte két triplát. Összeállt a védekezés, a vendégek nem nagyon találták rá az ellenszert, így összességében egy 12-1-es futással sikerült meglépni (33-26). A madagaszkári időkérés sem lassította le a Ságodiakat, sőt a nagyszünethez közeledve a DEAC irányítójának hárompontosával kétszámjegyűre nőtt a differencia. A félidő utolsó perceiben ugyan zárkózott az ellenfél, de a játékrész utolsó villanása Csutié volt, így 47-38-al mehettek az öltözőbe.

A fordulás után jóval agresszívebb védekezéssel rukkolt elő Madagaszkár, a megszerzett labdákkal úgy rohantak mintha nem lenne holnap, Rabibiosa centerezése után pedig a negyed derekára kettőre olvadt a fór (47-49). Váradi Kornél kétszer is kénytelen volt időt kérni, de így sem változott a játék képe, sorra adtuk el a labdákat, a rengeteg gyorsindításnak köszönhetően így is fordítottak az afrikaiak (50-54). Csuti fújt ébresztőt egy távolival, majd Cseh zsákolt hatalmasat, de fordítani így sem sikerült, sőt a torna pontkirályjelöltje, Mathias M’Madi a dudaszó pillanatában a helyére küldött egy hármast (57-63).


Cseh és Csuti duplájával közelítettek a záró felvonás kezdetén a magyarok, sőt a zalaegerszegi center triplája után már csak egy volt közte. A magyar publikum elképesztő buzdításba kezdett, s bár sokáig egyik fél sem találta a zóna ellenszerét, Csátaljai büntetőivel sikerült kiegyenlíteni (67-67). A folytatásban a vendégek megléptek négy ponttal, de két perccel az órán Hajdú ziccere után újra egál volt. Többször is támadhattunk a vezetésért, de végül az afrikaik találtak be először, sőt két büntető után visszaállt a négypontos differencia (72-76). Egy perc volt már csak hátra, mikor Hajdú hármasával egyre zárkóztunk, de az ellenfél a következő támadásban higgadt maradt a büntető vonalon, így az utolsó 18 másodperc hárompontos vendég előnnyel indult. A kimaradt távolit ugyan Hajdú visszatette, a túloldalon viszont M’madi ismét bedobta az egypontosokat, az utolsó támadásból viszont már nem született kosár, így 80-77-es madagaszkári siker született. A magyar válogatott ezzel vasárnap a 15. helyért játszhat majd Libanon ellen.

Madagaszkár – Magyarország 80-77 (25-21, 13-26, 25-10, 17-20)

Madagaszkár: Randimbiarivelo 10/3, M’Madi 24/3, Rabibisoa 11/3, Andriatsafara 13, Rakotonanahary 7 csere: Heritiana 11/3, Mirando 4, Emmanuel -, Tovolalaina -, Tsihindiny -.

Magyarország: Csendes 9/6, Meszlényi -, Cseh 11, Hajdu 14/6, Csuti 24/6 csere: Csátaljay 5, Pleesz -, Ságodi 7/3, Schmera 7, Tóth -, Várszegi -.

Váradi Kornél: Sajnos a modern kosárlabdában két nagyon fontos dologban alulmaradtunk ma, a tranzíciós játékban és a lepattanókban. Emellett ma sem lehetett panaszom a küzdeni akarásra, de ha ilyen előnyt adunk az ellenfélnek, azzal sajnos nem lehet mit kezdeni. A második félidőben ritmust vesztettünk a zóna ellen, s ugyan megtaláltuk idővel az ellenszerét, kimaradtak a dobásaink. Ezzel a kosárlabdakultúrával is találkoztunk, tapasztalásnak tökéletes volt, továbbra is az a célunk, hogy minél többet tanuljunk a világbajnokságon.
Cikk nyomtatása