Spanyolország, Törökország, az USA és Franciaország a legjobb négy között

2023. 06. 30. (péntek) 22.25

Sok szép kosarat, ám annál kevesebb izgalmat hozott a debreceni U19-es világbajnokság második játéknapja. A negyeddöntőben minden esélyesebb csapat könnyedén verte riválisát, még az előzetesen szorosnak várt francia-szerb összecsapás is közel negyven pontos gall sikerrel ért véget. Magyarország a Kínától elszenvedett tízpontos vereségnek köszönhetően a 13-16. helyért játszhat, az ellenfél Madagaszkár lesz 17 órától az Oláh Gábor utcán.

A csütörtöki szünetet követően Libanon és Brazília összecsapásával folytatódott a világbajnokság. A két alakulat a 9-16.helyért szállt harcba, ahol a dél-amerikaiak szerettek volna az argentinok elleni mindössze két pontos vereség után ismét a siker útjára lépni. Brazília az első félidőben tíz feletti fórra tett szert, melyet a harmadik negyedbeli hullámvölgy ellenére is őrizni tudtak, így Libanon nem tudott javítani a spanyoloktól elszenvedett kiütéses vereség után. A Szlovénia-Egyiptom találkozón mindkét félben égett a bizonyítási vágy, azonban a délszlávok Jan Vide vezetésével – aki húsz pontot tett a közösbe – sikeresen ráerőltették akaratukat az afrikaiakra, így Radosavljevic tanítványai játszhatnak majd Brazíliával az előkelőbb pozíciókért szombaton.

A délután következő alsóági mérkőzésén Magyarország és Kína találkozott, Váradi Kornél legénysége mindent megtett, hogy megnehezítse ellenfele dolgát és a harmadik szakasz elején át is vették az irányítást. A folytatás során azonban jól váltottak ritmust az ázsiaiak, és a házigazdák villanásai ellenére ők örülhettek a végén. A folytatásban Magyarország így Madagaszkárral játszik a 13-16.helyért szombat délután, akik sokáig fej-fej mellett haladtak Dél-Koreával, de a mieink által a csoportban már egyszer legyőzött ázsiaiak végül a második félidőben mutatott játékukkal magabiztos sikert arattak.

A negyeddöntő első mérkőzését Spanyolország játszotta Argentínával, ahol az európaiak a nyolcaddöntős lendületet folytatva Papa Ababacar Bartolome Miller klasszis teljesítményével végig vezetve, könnyedén győzték le a kék-fehéreket és meneteltek tovább a finálé irányába. Ellenfelük az eb-ezüstérmes Törökország lesz, akik az Egyiptom elleni könnyed siker után Kanadának sem sok esélyt hagytak. Negyven percen keresztül dominálva, a 27 pontig jutó Karahan Efeouglu vezetésével teljesen megérdemelten jutottak a négy közé.


A negyeddöntő másik két párosítása sem hozott túl sok izgalmat, az esélyeknek megfelelően az Egyesült Államok egy negyed kiegyenlített játék után lelépte a magyarokat búcsúztató Japánt. Hiába dobott Akira Jacobs 20 pontot az USA-nak is, a tengerentúliaknál hatan is kétszámjegyű ponttermést jegyeztek, s amikor magasabb szintre kapcsoltak, teljesen más ligában játszott a két csapat. A pénteki nap utolsó mérkőzését a Franciaország-Szerbia rangadó szolgáltatta. A várt nagy csata azonban elmaradt, a franciák az első félidőben a torna eddigi legjobb teljesítményét nyújtották, s gyakorlatilag már az első félidőben eldöntötték a továbbjutás sorsát. Hiába tettek meg a szerbek mindent a felzárkózásért, Melvin Ajinca vezetésével minden felzárkózási kísérletet könnyedén vertek vissza a franciák, így ők mérkőzhetnek majd az USA-val a döntőbe jutásért.

A napijegyeket továbbra is a fibau19debrecen.hu oldalon keresztül lehet elővételben megvásárolni, de a meccsnapokon az első mérkőzés kezdete előtt egy órával nyitó pénztárakban a helyszínen is meg lehet váltani azokat.

FIBA U19 világbajnokság negyeddöntők:

Spanyolország – Argentína 85-47

Kanada – Törökország 73-97

USA – Japán 105-61

Franciaország – Szerbia 98-59

9-16. helyért:

Libanon – Brazília 49-72

Szlovénia - Egyiptom 85-61

Kína – Magyarország 76-66

Madagaszkár - Dél-Korea 60-72

Szombati menetrend:

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

12:00 Libanon – Egyiptom (13-16.)

14:30 Brazília – Szlovénia (9-12.)

17:00 Madagaszkár – Magyarország (13-16.)

19:30 Dél-Korea – Kína (9-12.)

Főnix Aréna:

12:30 Argentína – Kanada (5-8.)

15:00 Szerbia – Japán (5-8.)

17:30 Franciaország – USA (elődöntő)

20:00 Spanyolország - Törökország (elődöntő)
Cikk nyomtatása