Nem hibáztak a favoritok, a magyarok az alsó ágon folytatják

2023. 06. 28. (szerda) 22.35

A debreceni U19-es világbajnokság negyedik napján a nyolcaddöntőkkel folytatódtak a küzdelmek. A végső győzelemre is esélyesnek tartott gárdák magabiztosan hozták a találkozóikat, Magyarország viszont nem tudta újra borítani a papírformát, így a 9-16. helyért folytathatják a küzdelmeket, az ellenfél az Egyesült Államokkal három negyeden keresztül partiban lévő Kína lesz.

A nyolcaddöntők első összecsapásán a veretlen Spanyolország játszott Libanonnal, ahol a spanyol válogatott a játék minden mozzanatát kontrollálva gyakorlatilag megsemmisítette ellenfelét. A mérkőzésen számos spanyol játékos rendkívüli számokat produkált, a libanoni együttes pedig mindössze húsz pontig jutott a négy etap során, finoman fogalmazva sem tudta megnehezíteni ellenfele negyeddöntőbe jutását.

Kanada és Szlovénia randevúja viszont már nem mondható ilyen simának, az első felvonásban még úgy tűnt, hogy bármi lehet, a folytatásban viszont az észak-amerikaiak kezdtek távolodni és végül a szlovén villanások ellenére Elijah Fisher vezetésével huszonegy ponttal megnyerték a találkozót.

Délután Franciaország és Madagaszkár mérkőzésével folytatódott az egyenes kieséses szakasz. Az európaiak már az első negyedben erődemonstrációt tartottak és húsz pont felé tornázták előnyüket, az afrikai alkulat próbált tapadni, de a végzetesnek mondható harmadik felvonásban végérvényesen eldöntötték az érdemi kérdéseket a franciák és a 119-56-os végeredménnyel bejátszották magukat a legjobb nyolc csapat közé

A Kína-USA összecsapás a magyar szurkolóknak is érdekes lehetett, ugyanis ebből a párharcból kaphattak ellenfelet a mieink. A mérkőzés elején masszív előnyre tett szert az Egyesült Államok gárdája, majd a harmadik etap végéhez közeledve egy egységnyire felzárkóztak az ázsiaiak, az utolsó felvonásban viszont az elmúlt napokhoz hasonlóan klasszis teljesítményt nyújtva ezúttal Tobe Awaka vezetésével rövidre zárta a mérkőzést és bekerült a legjobb nyolc közé az USA.

A Brazília-Argentína találkozón fej-fej mellett haladtak a felek, majd a harmadik etap végére már kétszámjegyű különbség állt az argentinok javára a táblán. A végső periódusban azonban Reynan Santos révén ledolgozták hátrányukat a brazilok, ám a végjátékban megőrizte a vezetést Argentína, így némi meglepetésre ők folytathatják az előkelőbb pozíciók egyikéért.

A törökök elleni fiaskó után Japánnal néztek farkasszemet Váradi Kornél tanítványai. A magyar fiatalok az első negyedben abszolút partiban voltak, majd a második szakaszban ritmust váltottak az ázsiaiak, mely tizenöt pontos deficitet jelentett Schmera Gergelyéknek. A szünet után jól jöttek vissza a magyarok és a bravúros játékrész következtében már csak öt volt különbség, a hajrában viszont jól hárította a fordítási kísérleteket ellenfelünk, így a 9-16.helyért folytatják Kína ellen a házigazdák pénteken.


A Szerbia-Dél-Korea összecsapás nem sok meglepetést tartogatott, a déli szomszédaink igyekeztek kontrollálni a játékot, Japán pedig a jó megmozdulások ellenére sem tudta borítani a papírformát, a szerbek így végül Filip Borovićanin találataival tovább meneteltek a negyeddöntő irányába.

A szerdai nap az Egyiptom-Törökország mérkőzéssel zárult, ahol a törökök a tegnapi naphoz hasonlóan végig vezetve, kihasználva fizikalitásukat közel húsz pontos győzelemmel zárták a nyolcaddöntőt az afrikai együttes ellen.

A napijegyeket továbbra is a fibau19debrecen.hu oldalon keresztül lehet elővételben megvásárolni, de a meccsnapokon az első mérkőzés kezdete előtt egy órával nyitó pénztárakban a helyszínen is meg lehet váltani azokat.

FIBA U19 világbajnokság nyolcaddöntők:

Kanada – Szlovénia 90-69

Spanyolország – Libanon 102-20

Franciaország – Madagaszkár 119-56

Kína – USA 69-92

Brazília – Argentína 85-87

Japán – Magyarország 63-53

Szerbia– Dél-Korea 115-83

Egyiptom – Törökország 53-72Cikk nyomtatása