Japánnal mérkőzik a magyar válogatott a nyolc közé jutásért

2023. 06. 27. (kedd) 22.20

Sok kiélezett csatát hozott a debreceni U19-es világbajnokság harmadik napja, de nagy meglepetés nem történt, a favoritok, ha helyenként a vártnál nehezebben is, de hozták a kötelezőt. A magyar válogatott a törököktől elszenvedett vereségnek köszönhetően a második helyen zárta csoportját, így szerdán 17 óra 30 perctől Japánnal küzdhetnek meg a Főnix Arénában a legjobb nyolc közé jutásért.


Az A-csoport utolsó fordulójában Kína és Spanyolország találkozóján a spanyol válogatott bizonyult esélyesnek, ugyanis már a csoportkör záró fordulója előtt eldőlt, hogy megnyerik a csoportot, az ázsiaiak pedig a 4. helyen mennek tovább. Ennek ellenére rendkívül kiélezett küzdelmet hozott a találkozó, Kína végig vezetett az első félidőben, ezután viszont felszívták magukat a hispánok és végül kilenc ponttal diadalmaskodtak, így veretlenül zárták a csoportkört. A Franciaország-Kanada meccs a csoport második helyéről döntött, az eredmény a nagyszünetben döntetlen volt, a fordulás után viszont elhúztak a franciák, ezzel ők várhatják valamivel kedvezőbb helyzetből a nyolcaddöntőt.

A „B” jelű négyesben Libanon és az Egyesült Államok találkozóján az amerikai csapat mutatott újfent kiemelkedő teljesítményt. A magas pontszámú mérkőzésen az Egyesült Államok magabiztosan nyert 122-70-re, nagy részben az erős támadójátékuknak köszönhetően, ezzel első helyről várva a folytatást. Madagaszkár és Szlovénia között rendkívül szoros mérkőzés alakult ki, bizonyára az USA elleni utolsó etapban elveszített összecsapást szerette volna javítani az európai alakulat. Mindkét csapat keményen küzdött a győzelemért, Madagaszkár jól állta a sarat, de végül Szlovénia konzerválta előnyét, és Jan Vide vezetésével 74-71-re nyert, a győzelem pedig a csoport második helyére juttatta a szlovén fiatalokat.

A D-csoportban Magyarország és Törökország nézett farkasszemet a csoportelsőségért, az első félidőben kihasználták fizikai fölényüket a törökök, és a magyar villanások ellenére húsz feletti fórra tettek szert. A folytatásban próbált felzárkózni a hazai gárda, és a harmadik etap biztató volt, de a kezdeti különbséget már nem tudták lefaragni Váradi Kornél tanítványai, így a második helyről várják a folytatást. A kvartett másik találkozóján, Argentína és Dél-Korea mérkőzésén az argentin csapat dominált a pályán. A dél-amerikaiaknak kiegyensúlyozott támadójátékkal és hatékony védekezéssel sikerült megszerezniük a győzelmet, az ázsiaiak pedig győzelem nélkül zárták a csoportkört.


A C-csoportban a szerbek Japán személyében sem találtak legyőzőre, déli szomszédaink Lazar Djokovic és Ilija Milijasevic vezetésével 76-65-re legyőzték riválisukat. A magyar válogatott így a csoport harmadik helyezettjével, Japánnal vívhat meg a legjobb nyolc közé jutásért a szerdai játéknapon. A nap utolsó mérkőzésén Brazília és Egyiptom játszott, ahol az első félidő végéhez érve úgy tűnt, hogy pozitív irányba billenthetik mérlegüket a brazilok, a harmadik periódusban azonban négy egységnyire zárkózott az afrikai csapat, sőt az utolsó percekben egyenlítettek is, de a hajrában már nem engedte ki a keze közül a győzelmet Brazília és egy kiélezett végjátékban megszerezte második győzelmét a tornán.

A napijegyeket továbbra is a fibau19debrecen.hu oldalon keresztül lehet elővételben megvásárolni, de a meccsnapokon az első mérkőzés kezdete előtt egy órával nyitó pénztárakban a helyszínen is meg lehet váltani azokat.


FIBA U19 világbajnokság csoportkör, 3. nap :

Kína – Spanyolország 74-83

Madagaszkár – Szlovénia 71-74

Argentína – Dél-Korea 88-76

Brazília – Egyiptom 73-67

Kanada – Franciaország 68-80

Libanon – USA 70-122

Magyarország – Törökország 64-90

Szerbia – Japán 76-65


szerdai program – nyolcaddöntők:

Főnix Aréna:

12:30 Kanada – Szlovénia

15:00 Kína – USA

17:30 Japán – Magyarország

20:00 Egyiptom - Törökország

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

12:00 Spanyolország – Libanon

14:30 Franciaország – Madagaszkár

17:00 Brazil – Argentína

19:30 Szerbia – Dél-Korea
Cikk nyomtatása