Másodikként zárta a csoportkört a magyar válogatott

2023. 06. 27. (kedd) 19.47

Már az első félidőben eldöntötte a csoportdöntőt Törökország, így hiába küzdött becsülettel a fordulás után a magyar válogatott, végül 26 pontos magabiztos vendég siker született a Főnix Arénában

Kevesen gondolták a világbajnokság előtt, hogy a harmadik játéknapon Magyarország és Törökország veretlenül mérkőzik majd meg egymással, de mivel mindkét gárda legyőzte az Ázsia-bajnok Dél-Koreát és a kiváló erőkből álló Argentínát, ezért ez az összecsapás döntött a csoportelsőségről.

Két török kosárral indult a találkozó, de a magyarok sem ragadtak be az elején, Csuti távolról, Cseh pedig betörésből és büntetőkből volt eredményes. A folytatásban Mestoglu pillanatai következtek, két pontos kinti dobásának köszönhetően megléptek a vendégek, így négy perc után Váradi Kornél időt kért (7-13). Csátaljai ezen a napon is jól szállt be a meccsbe, de hiába jelentkezett rögtön két kosárral, az agresszív védekezésükre és fizikai előnyükre építő piros mezesek a negyed végére tíz fölé növelték előnyüket.

A folytatásban is Törökország akarata érvényesült, az eb ezüstérmes ízelítőt adott a mieinknek, hogy milyen is az Európa és a világ elitjét képviselő kosárlabda. A 13. percben a differencia már benézett húsz felé, de az első mérkőzésen extrán játszó Hajdú pontjaival zárkóztak a magyarok. Yildizoglu tanárian irányította övéit, sőt nyolc méterről sem volt rest betalálni, így kialakult az addigi legnagyobb különbség (24-47). A törökök érezhetően igyekeztek már a félidőre eldönteni az összecsapást, mely annak ellenére is sikerült nekik, hogy mindkét oldalon minden keretbe nevezett játékos pályára lépett.

A fordulás után már jóval felszabadultabban játszhattak a mieink, védekezésben le tudták lassítani az ellenfelet, Csuti, Schmera és Cseh pontjaival pedig sikerült tartani a lépést. Mindkét vezetőedző gondolt már a szerdai nyolcaddöntőre is, a törökök kulcsjátékosai hamar pihenőt kaptak, de a magyar szakmai stáb is sűrűn rotálta övéit. A harmadik játékrész végén a DEAC hátvédje, Ságodi Róbert ugrasztotta talpra a közönséget, egy szemfüles labdaszerzés után hatalmas zsákolással vetette észre magát, melynek köszönhetően meg is nyerték a negyedet a magyarok.

A záró felvonásban is becsülettel küzdöttek Csendes Péterék, a mintegy 3500 szurkoló torkából jutalmul fel is zúgott a Ria-Ria-Hungária rigmus. Nagy csoda azonban nem történt, Törökország magabiztos és megérdemelt 90-64 arányú győzelmet aratott, ennek ellenére a magyar válogatott két győzelemmel és egy vereséggel a második helyen zárta a D-csoportot, mely több, mint bravúros. Az ellenfél a C-csoport harmadik helyezettje, de az ellenfél kiléte és a szerdai negyeddöntő pontos kezdése csak a későesti órákban válik véglegessé. 


Magyarország – Törökország 64-90 (14-27, 20-31, 15-10, 15-22)

Magyarország: Csendes 3, Meszlényi -, Cseh 11, Hajdú 7/3, Csuti 10/6 csere: Csátaljay 17/3, Hegedűs 2, Pleesz 5/3, Ságodi 3, Schmera 4, Tóth 2, Várszegi -.

Törökország: Yildizoglu 8/3, Sivas -, Mestoglu 18/9, Buyuktuncel 11/3, Yigitoglu 4 csere: Cengiz 9/3, Buyukcangaz 6, Cal 1, Demirel 6, Efeoglu 17/6, Konan 10, Tunca -.


Váradi Kornél: Az első félidőben túl sok lepattanót engedélyeztünk ellenfelünknek, puhák voltunk védekezésben és sok volt a gól jó plusz egyes szituáció, aminek köszönhetően hamar nagy lett a különbség. A fordulás után azt gondolom, hogy megtettünk mindent, küzdöttek a fiúk becsülettel, de azt be kell látni, hogy ez a török válogatott ennyivel erősebb nálunk. Holnap mindent meg fogunk tenni, hogy a legjobb formában legyünk, de a legfontosabb, hogy továbbra is élvezzük a világbajnokságot. Valószínű, hogy a Japánokkal kerülünk össze, de ha a ránézünk a világranglistára, abból látszik, hogy számunkra csak nehéz ellenfelek vannak, de mi azon leszünk, hogy a tőlünk telhető legjobb teljesítményt nyujtsuk.
Cikk nyomtatása