Két nap után már csak öt csapat veretlen, köztük Magyarország

2023. 06. 25. (vasárnap) 22.12

Elképesztő izgalmakat hozott a debreceni U19-es világbajnokság második napja, Magyarország Argentínát is legyőzte, Spanyolország ismét erőtdemonstált, míg Szlovénia alaposan megrángatta az oroszlán bajuszát.

A C-csoport összecsapásaival folytatódott a világbajnokság, az Egyiptom-Japán találkozón Tajon Akira Jakobs az első félidőben 21 pontot dobott, vezérletével már a harmadik negyed közepén úgy tűnt eldőlt a meccs az ázsiaiak javára. Az utolsó negyedben még egy lendületes hajrát produkáltak az afrikaiak, ám ez csak hátrányuk kozmetikázására volt elegendő, Japán 1-1-re módosította mérlegét a csoportban. A kvartett másik meccsén a tegnapi győztesek, Brazília és Szerbia néztek farkasszemet, így ez ígérkezett a torna eddigi legkiélezetebb meccsének. A találkozó be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: rögtön egymásnak feszült a két alakulat, majd Ilija Milijasevic triplájával öt pontos előnynek örvendtek a déli szomszédaink a szünetre. A fordulás után tartotta a frontot Brazília, a hajrában azonban fontos pontokra tett szert a szerb válogatott, így végül megszerezték második győzelmüket is a tornán, mellyel a csoport élére léptek.

Az „A” jelű négyesben a francia-spanyol meccsen ízelítőt kaptunk belőle, hogy mire számíthatunk a torna végén az érmekért folyó csatákban. A spanyolok a rossz kezdés után az első naphoz hasonlóan erődemonstrációt tartottak, s az előző vb ezüstérmesét, a franciákat is kiütötték Kanada után. A csoport másik meccsén Kína jól állta a sarat Kanadával szemben, az ázsiaiaknak viszont most sem volt szerencséjük, az észak-amerikaiak Elijah Fisher villanásaival megszerezték eleső győzelmüket.

A D-csoportban a török válogatott a tegnapi ellenfelünkkel, Dél-Koreával játszott. A találkozó első félidejében a magyarok ellen is nagyot játszó Yuhyeon Moon megmozdulásaival tartotta a lépést Dél-Korea, az utolsó periódusban azonban kimutatta foga fehérjét a török együttes, és tizenöt pontos diadallal nyugtázták második mérkőzésüket. A másik csoportmérkőzésen a magyar fiatalok a szombati siker után újabb bravúrt szerettek volna véghez vinni, így a mieink szorosan tapadtak az argentin válogatottra: az első három szakaszban szinte fej-fej mellett haladtak a felek, majd Váradi Kornél tanítványai többek között a remekül teljesítő debreceni Hegedűs Brúnó találataival a végjátékban pontot tettek a találkozó végére. Magyarország így szorosan Törökország nyomában négy ponttal áll a csoportban, kedd délután pedig eldől a csoportelsőség sorsa a két veretlen nemzet ütközetén.


A B-csoportban Madagaszkár ezúttal Libanonnal játszott, ahol az afrikai csapat szeretett volna bizonyítani az USA-tól kapott történelmi pofon után, így minden erejükkel azon dolgoztak, hogy legyőzzék riválisukat. Libanon próbálta megnehezíteni a dolgukat, de a harmadik etapban eldöntötte az érdemi kérdéseket Madagaszkár és felkapaszkodott a négyes harmadik helyére. A szombati parádé után úgy tűnt, hogy emberére talált az Egyesült Államok alakulata Szlovénia személyében. A szlovén együttes szépen kontrollálta a játékot, és sikeresen ráerőltette akaratát tengerentúli ellenfelére az első három negyedben, de hiába vezettek szinte végig, négy perccel a vége előtt Kylan Boswell közelijével fordítottak az amerikaiak, és ha a vártnál jóval nehezebben is, de hozták a kötelezőt.

A világbajnokságon most egy szünnap következik, de kedden folytatónak a küzdelmek, a csoportok záró körében pedig eldől, hogy ki hányadik helyen jut a nyolcaddöntőbe. A napijegyeket továbbra is a fibau19debrecen.hu oldalon keresztül lehet elővételben megvásárolni, de a meccsnapokon az első mérkőzés kezdete előtt egy órával nyitó pénztárakban a helyszínen is meg lehet váltani azokat.


FIBA U19 világbajnokság csoportkör, 2. nap :

Egyiptom – Japán 70-82

Brazília – Szerbia 72-74

Spanyolország – Franciaország 88-69

Kína – Kanada 79-88

Törökország – Dél-Korea 91-76

Magyarország – Argentína 67-66

Madagaszkár – Libanon 83-66

Szlovénia – USA 72-77


keddi program:

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

12:30 Kína - Spanyolország

15:00 Madagaszkár – Szlovénia

17:30 Argentína – Dél-Korea

20:00 Brazília - Egyiptom

Főnix Aréna:

12:30 Kanada – Franciaország

15:00 Libanon – USA

17:30 Magyarország - Törökország

20:00 Szerbia - Japán
Cikk nyomtatása