Magyar győzelem és amerikai csúcsdöntés a vb nyitónapján

2023. 06. 24. (szombat) 22.19

Látványos játékot és színvonalas kosárlabdát hozott a debreceni U19-es fiú kosárlabda világbajnokság első napja. A magyar válogatott nem várt arányú sikerrel kezdte a tornát, az USA pedig olyat tett, amit a vb-k történetében 44 év alatt még senki.

A B-csoport mérkőzéseivel indult a világbajnokság, Szlovénia esélyeshez méltóan már az első negyedben kétszámjegyű előnyre tett szert. Libanon azonban igazolta, hogy nem véletlenül jutott ki a vb-re, kellemetlen stílusukkal végig tartották magukat, sőt négy perccel a vége előtt négy pontra zárkóztak (57-61). Alen Zulic lélektanilag a legfontosabb pillanatban elsüllyesztett egy triplát, ahonnan már nem volt visszaút, így végül, ha a vártnál nehezebben is, de hozták a kötelezőt a szlovénok. A csoport másik meccsén Madagaszkár bátor játékkal rukkolt elő a nagy esélyes Egyesült Államokkal szemben, ám hiába tartották viszonylag jól magukat az első tíz perc során, a vége kiütéses amerikai siker lett. Az USA már az első napon letette névjegyét Debrecenben, hiszen végül 136 pontig jutottak, melyre az U19-es világbajnokságok 44 éves történelmében még nem volt példa.

A C-jelű kvartettben Szerbia hozta a kötelezőt, Egyiptomtól csak fellángolásokra futotta, de összességében semmi sem fenyegette a délszlávok győzelmét, önzetlen csapatjátékot mutatva végül 15 pontos diadalt arattak. A csoport másik meccsén Brazília állva hagyta Japánt, tíz perc játék után már 18 pontos fórban voltak. Az ázsiaiak ezt követően magukra találtak, de bánhatják, hogy későn érkeztek meg a mérkőzésbe, hiszen a brazilok okosan menedzselték előnyüket, bő rotációval dolgozva végül könnyed sikert arattak.

A D-csoportban az eb ezüstérmes törökök esélyeshez méltóan magabiztos játékkal rukkoltak elő a szintén jó erőkből álló Argentína ellen. Gyakorlatilag végig vezetve, a 16 pontig és 8 lepattanóig jutó Samet Yigitoglu és a dupla-duplát szállító Berke Buyuktuncel vezetésével fokozatosan felőrölték ellenfelüket, így az is belefért, hogy az utolsó negyedre némileg kiengedjenek. A másik csoportmeccsen Magyarország villámrajtot vett Dél-Korea ellen, s bár a szívós ázsiaiak többször is visszakapaszkodtak, Váradi Kornél tanítványai meglepően érett játékot mutatva végül a nyitónap második legnagyobb arányú sikerét aratták (a mérkőzés tudósítása ITT található).


A szakemberek az A-jelű négyest prognosztizálták a torna előtt a halálcsoportnak, mely egyértelműen be is igazolódott. Franciaország és Kína összecsapása rendkívül kiélezett játékot hozott az első félidőben, végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A fordulás után robbantottak a gallok, szempillantás alatt kétszámjegyűre növelték előnyüket, s bár többször is felzárkóztak a kínaiak, a végére elfáradtak, így kétség sem férhetett a francia győzelemhez. A csoport másik éremesélyese, Spanyolország jóval könnyebben vette az első akadályt, Kanada még csak megnehezíteni sem tudta a dolgukat. A vasárnapi nap rangadóját így mind a spanyolok, mind a franciák egy győzelemmel a hátuk mögött várhatják.

A napijegyeket továbbra is a fibau19debrecen.hu oldalon keresztül lehet elővételben megvásárolni, de a meccsnapokon az első mérkőzés kezdete előtt egy órával nyitó pénztárakban a helyszínen is meg lehet váltani azokat.


FIBA U19 világbajnokság csoportkör, 1. nap :

Libanon – Szlovénia 58-74

USA – Madagaszkár 136-69

Szerbia – Egyiptom 74-59

Japán – Brazília 73-94

Argentína – Törökország 69-79

Dél-Korea – Magyarország 59-85

Franciaország – Kína 83-63

Kanada – Spanyolország 56-80

vasárnapi program :

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok :

12:00 Egyiptom – Japán

14:30 Spanyolország – Franciaország

17:00 Törökország – Dél-Korea

19:30 Madagaszkár – Libanon

Főnix Aréna :

12:30 Brazília – Szerbia

15:00 Kína – Kanada

17:30 Magyarország – Argentína

20:00 Szlovénia - USACikk nyomtatása