Címvédés a nőknél, új bajnok a férfiaknál

2022. 08. 28. (vasárnap) 22.41

A nőknél ismét az Egyesült Államok, a férfiaknál pedig Franciaország válogatottja ért fel a csúcsra a debreceni U18-as 3x3 világbajnokság helyosztó napján.


A belga Antwerpen gárdájának sikerével záruló World Tour Masters küzdelmei után vasárnap kora este ismét az U18-asok vették birtokba a Nagytemplom előtti játékteret. Az eredeti programtervet az időjárás némileg felülírta, azonban szerencsére negyed hétre elállt az eső, így minden akadály elhárult a folytatás elől. Elsőként a hölgyeknél alakult ki a világbajnoki finálé párosítása: az amerikai válogatott fokozatosan felőrölte a spanyolokat és érvényesítette a papírformát, míg a másik ágon a németek kisebb meglepetést okozva lehajrázták és kiejtették a szinte végig vezető, favoritnak számító franciákat.  Az uraknál a litván együttes rendkívül későn talált magára, így csupán megnehezíteni tudta az addig igencsak dominánsan kosárlabdázó szerbek dolgát, az ukránoknak viszont még egy szoros derbi sem jutott a franciákkal szemben, akik ellentmondást nem tűrő játékkal jelentkeztek be az aranyéremért.


A ”csalódott csapatok csatája” a mindkét nemben szoros ütközetet hozott: a nőknél Spanyolország két ponttal bizonyult jobbnak Franciaországnál, a férfiaknál pedig Litvánia egy utolsó másodperces kosárral verte Ukrajnát.


A női döntőben Németország eleinte pontos távoli dobásainak köszönhetően tartani tudta a lépést a torna toronymagas esélyesével, a címvédő Egyesült Államokkal, de az amerikaiak összecsapás második felében valóságos erődemonstrációt tartottak, és végül tükörsimán bezsebelték az aranyérmet. A férfi finálé a világbajnokság legszínvonalasabb mérkőzését hozta; a lüktető iramú kosárcsemege viszont idő előtt lezárult, miután Franciaország Rudy Ekwakwe duplájával már a nyolcadik percben elérte a huszonegy egységet Szerbia ellen.


Ahogyan tavaly, úgy idén is Mikaylah Williams lett a vébé legértékesebb női játékosa, ugyanezen elismerés a férfiaknál a fentebb említett győztes találat szerzőjét, Rudy Ekwakwe-t illette meg.


FIBA U18-as 3x3 világbajnokság 2022, a helyosztó játéknap eredményei:

Nők:
Egyesült Államok – Spanyolország 21-13
Németország-Franciaország 18-16
Spanyolország-Franciaország 16-14
Egyesült Államok – Németország 21-11


Férfiak:
Szerbia-Litvánia 21-19
Franciaország – Ukrajna 18-11
Litvánia – Ukrajna 18-17
Franciaország-Szerbia 21-17


A torna dobogósai:
Nők:
1.: Egyesült Államok
2.: Németország
3.: Spanyolország

Férfiak:
1.: Franciaország
2.: Szerbia
3.: Litvánia


A torna női all-star csapata: Mikaylah Williams (Egyesült Államok), Nina Falk (Németország), Alícia Torres (Spanyolország)

A torna férfi all-star csapata: Rudy Ekwakwe (Franciaország), Milan Suput (Szerbia), Rokas Jocys (Litvánia)
A torna legértékesebb női játékosa (MVP): Mikaylah Williams (Egyesült Államok)
A torna legértékesebb férfi játékosa (MVP): Rudy Ekwakwe (Franciaország)


Cikk nyomtatása