Trónfosztás a 3x3 Debrecen Mastersen

2022. 08. 28. (vasárnap) 17.08

Az Antwerpen csapata nyerte a World Tour Masters debreceni fordulóját, megtörve ezzel az eddigi négy tornát megnyerő Ub sorozatát. A belgák azok után, hogy szombaton csak másodikként végeztek a csoportjukban, kishíján már a legjobb nyolc között kiestek, de végül hatalmasat küzdve mind az elődöntőben, mind a döntőben diadalmaskodni tudtak.


A rekkenő hőség sem zavarta meg az első kiemelt, eddig mind a négy Masters tornát megnyerő szerb Ub együttesét, az első negyeddöntőben viszonylag könnyedén, 21-15 arányban verték az elmúlt héten hazai pályán a döntőig jutó Lausanne csapatát. A következő két összecsapáson viszont már nem tudott győzni a szombati napot egyaránt hibátlanul záró Princeton és Liman, előbbit a litván Marijampolé, utóbbit a belga Antwerpen verte két ponttal. Az utolsó negyeddöntőben már nem született meglepetés, a magyar válogatott csoportját simán megnyerő Amsterdam esélyt sem hagyott a Fribourgnak, egyedül amiatt aggódhattak, hogy két játékosuk összefejelt az utolsó percben, így mindketten egy kötéssel a fejükön voltak kénytelenek befejezni a mérkőzést.


Az első elődöntőben a nagy esélyes Ub nagyon bekezdett, az első kereskedelmi szünetig 10-3-ra el is húztak. A folytatásban magára talált a Marijampolé, fokozatosan dolgozták le hátrányukat, sőt 15 pontnál sikerült kiegyenlíteniük. Innentől viszont újra kézbe vette az irányítást a rutinos szerb csapat, Majsztrovics és Sztojacsics vezérletével pedig egy 6-1-es futással lezárták a találkozót. A másik döntőért vívott párharc is rendkívül fizikális és színvonalas játékot hozott. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a hollandokból érezhetően többet vett ki a negyeddöntő, és a végére elfáradtak, így 19-14-es sikerével az Anwerpen juott a fináléba, míg az Amsterdam meg kellett, hogy elégedjen a bronzéremmel, és az ezzel járó 22 ezer dollárral.


A döntő elképesztő csatát hozott, ugyan az Ub meglépett az elején pár ponttal, de az Antwepen nagyszerű csapatjátékkal tapadt rájuk, sőt az első szünet után a vezetést is átvették (10-9). Innentől kezdve gyakorlatilag végig felváltva estek a kosarak, szinte percenként változott a vezető kiléte. Két perccel az órán egy vitatható ítélet után a belgák három ponttal elléptek (19-16), de nem adta fel a világelső és a hajrában kiegyenlített (20-20). Mindkét csapatnak volt labdája a győzelemhez, melyet végül a Atwerpen szerzett meg Thibaut Vervoort kettesével. Ezzel sikerült megtörni az Ub 2022-es hegemóniáját, a belgák pedig a 2021-es debreceni olimpiai selejtező után újra diadalmaskodtak a Kossuth téren. A győztes negyvenezer, míg az ezüstérmes harmincezer dollárral gazdagodott.


Vasárnapi eredmények:

Negyeddöntők:

Ub – Lausanne 21-15

Princeton – Marijampolé 17-19

Liman – Antwerpen 19-21 h.u.

Amsterdam – Fribourg 21-13

Elődöntők:

Ub – Marijampolé 21-16

Antwerpen – Amsterdam 19-14

Döntő:

Ub – Antwerpen 22-20


FIBA 3x3 World Tour Debrecen Masters végeredménye: 1. Antwerpen 2. Ub 3. Amsterdam 4. Marijampolé 5. Liman 6. Princeton 7. Lausanne 8. Fribourg

 Cikk nyomtatása