Nem hibáztak a favoritok, a magyar válogatott nem jutott a nyolc közé

2022. 08. 27. (szombat) 21.13

Mindkét összecsapását elvesztette a Team Debrecen a World Tour Masters első játékapján, ezzel nem sikerült bejutnia a vasárnapi negyeddöntőkbe. A torna nagy esélyesei viszont nem hibáztak, az UB, a Liman, az Amsterdam és a Princeton is hibátlan mérleggel jutott a legjobb nyolc közé.


A Debrecen néven induló, Demeter Attila, Csaba György, Kelemen Balázs, Keller Iván összeállításban szereplő magyar válogatott első mérkőzésén az Amsterdam csapatával találkozott. A mérkőzés első felében hazai részről Keller volt nagyon aktív, s hiába léptek meg az első kereskedelmi szünetre 7-3-ra a hollandok, a bedobó agilis játékának köszönhetően féltávnál még mindig csak egy volt közte (8-9). Ezt követően azonban ritmust váltott az ellenfél, igazolták, hogy nem véletlenül állnak a világranglista ötödik helyén, és egy 12-1-s sorozattal lezárták a mérkőzést. Mivel az Amsterdam a Lausanne együttesét is könnyedén két vállra fektette, ezért az utolsó összecsapás a második helyről és egyben a negyeddöntőbe jutásról döntött.


A svájciak ellen is jól kezdtek a mieink, Kelemen vezérletével négy perc után már 8-5-re is vezettek. A legutóbbi Masters tornán döntőbe jutó Lausanne ezt követően azonban átvette az irányítást, egy 9-2-es futással pedig meg is lépett. Teljesen szétesett a magyar védekezés, az ellenfél szinte minden támadásból kosarat szerzett, így idő előtt be is fejezték a találkozót (21-14).


Az A és a B-csoportban a két nagy favorit, az Ub és a Liman hozta a kötelezőt, és mindkét mérkőzését megnyerve csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé. Előbbi semmit sem bízott a véletlenre, a Fribourgot 21-11-re, míg a Varsót 21-15-re múlták felül, a világelső gyakorlatilag két könnyed edzőmeccsel hangolt a vasárnapi negyeddöntőre. Mögöttük a svájciak jutottak a vasárnapi egyeneskieséses szakaszba, miután 21-18-ra legyőzték a lengyeleket.


A Liman sem izzadt meg különösebben első összecsapásán a selejtezőből felkerülő Tartu ellen, a Marijampolé ellen már annál inkább. Szinte végig futottak az eredmény után, és bár másfél perccel a vége előtt sikerült átvenniük a vezetést, a litvánok nem hagyták annyiban és az utolsó előtti támadásban kiegyenlítettek. Egy támadása viszont még volt a címvédőnek, Miroszlav Paszaljics pedig hidegvérrel bevágott egy kétpontost, melynek köszönhetően 22-20 arányban diadalmaskodtak. A továbbjutásról döntő utolsó csoportmeccs is hatalmas izgalmakat hozott, az észtek és a litvánok nem is bírtak egymással a rendes játékidőben, bár előbbi a hosszabbításban megszerezte a vezetést, a Marijampolé egy pontos távolival végül behúzta a győzelmet és az ezzel járó negyeddöntős szereplést.


A D-csoportban az Antwerpen egyedüliként nem tudta megnyerni hármasát legmagasabban kiemeltként, hiszen a Londont hosszabbításban ugyan felülmúlták 22-20-ra, de a Princeton esélyt sem hagyott nekik a második fellépésükön (14-20). Az amerikaiak a nap zárómeccsén sem kegyelmeztek, kicsivel több, mint öt perc alatt elintézték riválisukat, így meg is nyerték a csoportjukat.


Vasárnap az U18-as világbajnokság elődöntői előtt rendezik a World Tour Debrecen Masters egyeneskieséses szakaszát, az első összecsapásra 12 óra 30 perctől kerül sor, míg a döntőt 16 óra 10 perctől kezdődik.

 

World Tour Debrecen Masters csoportmérkőzések:

Tartu – Los Angeles (selejtező) 21-15

Brüsszel – Los Angeles (selejtező) 20-21

Tartu – Brüsszel (selejtező) 22-9

Ub – Fribourg 21-11

Liman – Tartu 20-14

Amsterdam – Debrecen 21-9

Antwerpen – London 22-20 h.u.

Ub – Warsó21-15

Liman – Marijampolé 22-20

Amsterdam – Lausanne 21-14

Anwerpen – Princeton 14-20

Warsó – Fribourg 18-21

Marijampolé – Tartu 19-18 h.u.

Lausanne – Debrecen 21-14

Princeton – London 21-9

Vasárnapi menetrend:

12:30 Ub – Lausanne

12:55 Princeton - Marijampolé

13:30 Liman - Antwerpen

13:55 Amsterdam - Fribourg

14:20 – Hárompontos dobóverseny

14:45 Elöndő 1.

15:15 Elődöntő 2.

15:40 Zsákolóverseny

16:10 DöntőCikk nyomtatása