A fiúk sem maradtak diadal nélkül

2022. 08. 26. (péntek) 18.02

Trinidad és Tobago válogatottját három ponttal felülmúlta, Egyiptommal szemben azonban hattal alulmaradt, így kiesett csoportjából a magyar U18-as fiúválogatott a debreceni korosztályos 3x3-as világbajnokság negyedik játéknapján.


A magyar fiúknak a szerdán elszenvedett két vereségüket követően péntekre már csak matematikailag maradt sanszuk a legjobb nyolc közé jutásra. Ahhoz, hogy a mieink életben tartsák csekély negyeddöntős reményeiket, első körben mindenképpen hozniuk kellett a kötelezőt Trinidad és Tobago válogatottjával szemben. Ennek ellenére a szigetországiak rajtoltak jobban, a vendégek két minutum elteltével 3-1-es előnyre tettek szert. Lekli József szövetségi kapitány hangot is adott nemtetszésének a lelátóról, játékosai pedig azonnal megértették az üzenetet: Bata Olivér ketteseivel és Hegedűs Brúnó palánk alól szerzett pontjaival egy 8-0-s etapot produkáltak. (9-3) A hazaiak remek szériáját egy trinidadi zsákolás törte meg, de csak néhány pillanat erejéig, ugyanis válaszként Bata egy újabb távolival jelentkezett – ezúttal a sarokból. (11-4) Az összecsapás utolsó harmadára fordulva magabiztos magyar fórról árulkodott az eredményjelző, azonban a karibi együttes két duplával és egy ziccerrel szempillantás alatt lefaragta hátránya jelentős részét, így másfél perccel a lefújás előtt újfent nyílttá vált az ütközet. (12-11) Szerencsére a fiaink jól reagáltak a váratlan helyzetre; előbb Major Bulcsú értékesített egy közelit, majd Gadus Bogdán és Bata Olivér is higgadt maradt a büntetővonalról, aminek köszönhetően megszületett a Lekli-tanítványok első sikere a tornán. (16-13)


Sajnos az viszont már az Egyiptom elleni mérkőzés előtt biztossá vált, hogy a fentebb részletezett diadal kevés lesz az egyenes kieséses szakasz eléréséhez Major Bulcsúék számára, valamint azt is tudni lehetett, hogy afrikai riválisuk is búcsúzni kényszerül a további küzdelmektől. Ebből kifolyólag két rendkívül felszabadult gárda lépett a Nagytemplom előtti pályára kevéssel délután négy óra előtt, a kieséstől függetlenül mindkettejük maximálisan élvezve a közönség támogatását. A Trinidad-meccshez hasonlóan ismét kellett némi idő a magyar alakulatnak, hogy felvegye a ritmust, az egyiptomiak - remekül kihasználva nyilvánvaló fizikai fölényüket - már a korai percekben meglógtak három egységgel. (1-4) Nemzeti csapatunk Gadus révén 4-4-nél kiegyenlített, de nem állt sokáig döntetlen a táblán, ugyanis Ibrahim Zahranék egy villámgyors sebességváltással visszaállították a különbséget. (4-7) A találkozó középső fázisában Hegedüs Brúnó gyűrű alól szerzett egypontosai tartották partiban fiainkat, de az egyenlítést jelentő kosár nehezen akart megszületni.  A hetedik percben aztán megtört a jég, Gadus bravúros találata11-11-re módosította az állást. A véghajrára azonban Bata Olivérék látszólag teljesen elkészültek erejükkel a rekkenő hőségben, aminek a védekezés látta leginkább kárát: az igencsak látványosan kosárlabdázó egyiptomiak az utolsó két percben főként mutatós zsákolásokból összehoztak egy 9-3-as futást, amivel a maguk javára billentették a mérleg nyelvét. (14-20)


A magyar U18-as fiúk tehát csoportjuk negyedik helyen zártak, így szombattól mindkét nemben magyar érdekeltség nélkül folytatódik az U18-as 3x3 világbajnokság.

 

FIBA U18-as 3x3 világbajnokság, negyedik játéknap, a mieink eredményei:

Magyarország U18 – Trinidad és Tobago U18 16-13

Magyarország U18 – Egyiptom U18 14-20


 Az A-csoport végeredménye:

1.: Szerbia

2.: Németország

3.: Egyiptom

4.: MAGYARORSZÁG

5.: Trinidad és TobagoA teljes eredménysor elérhető ide kattintva.

 Cikk nyomtatása