Magabiztos győzelemmel búcsúzott a világbajnokságtól a magyar női U18-as válogatott

2022. 08. 25. (csütörtök) 16.43

Ugyan a mieink 22-9 arányban felülmúlták Üzbegisztán legjobbjait a debreceni U18-as 3x3 világbajnokság B-csoportjának zárómérkőzésén, a korábban Hollandiától elszenvedett, 16-11-es vereség fényében ez kevésnek bizonyult a legjobb nyolc közé jutáshoz.

Lányaink 1-1-es mérleggel zárták a torna nyitónapját, így a hátralévő két csoportmeccsükön hibátlan teljesítményre volt szükségük negyeddöntős esélyeik megőrzéséhez. A magyarok csütörtöki riválisai, azaz a holland és az üzbég válogatott közül előbbi is a legjobb nyolc közé aspirált, ráadásul a narancssárga-fehérek két sikerrel kezdték a tornát, ebből kifolyólag a magyar-holland összecsapás kulcsfontosságúnak bizonyult a további küzdelmeket illetően.

A sorsdöntőnek titulálható ütközet egyáltalán nem Károlyi Andrea tanítványainak szájíze szerint indult, az első négy pontot kivétel nélkül a vendégek tették fel a táblára. Két és fél minutum elteltével aztán végre magyar kosárnak is örülhetett a publikum, Nagy Réka találata kozmetikázott valamelyest az álláson. Az áttörést egy időkérés hozta meg, melyet követően ritmust váltottak a házigazdák, és a remeklő Zsámár Panna vezérletével 9-9-nél utolérték, majd egy újabb Zsámár-kettessel le is hagyták ellenfelüket. (11-9) A hollandok ekkor főként a büntetővonalról gyarapították egységeik számát, ahonnan viszont vitathatatlanul jól céloztak, 12-11-nél ismét Jaleesa Molináék birtokolták az előnyt. Sajnos nagyot harcoló, s közben igencsak elfáradó nemzeti csapatunk támadásban teljesen megrekedt a hajrára: az utolsó négy és fél percben nem esett magyar pont, a hollandok pedig a rövidzárlatot kihasználva fokozatosan növelték fórjukat, és végül 16-11-re diadalmaskodtak.

A nyeretlen Üzbegisztánnal szembeni találkozónak tehát a továbbjutás szempontjából már nem volt tétje, a szép búcsú lehetősége ellenben annál inkább motiválta Dávid Miáékat. A hazaiak igyekeztek minél előbb dűlőre vinni az érdemi kérdéseket, a mieink Nagy Réka és Zsámár Panna vezetésével vettek repülőrajtot. (4-0) A játékidő feléhez közelítve az üzbégek is egyre gyakrabban jutottak el a gyűrűig, de a magyar akciókra továbbra sem találtak ellenszert, állandósult a négy pont körüli differencia. Az említett távolságról szerencsére válogatottunk tudott hamarabb elmozdulni, Zsámár két büntetőt követően kintről sem hibázott, 14-6-nál gyakorlatilag el is dőlt a győzelem sorsa. A fennmaradó időben a bűvös huszonegyes elérését célozták meg Varga Napsugárék, melyet egy dudaszós duplával végül túl is szárnyaltak. Magyarország U18-as hölgyei a 22-9-es sikerrel csoportjuk harmadik helyén zártak, amivel ugyan a negyeddöntőbe nem kerültek be, de a „szép volt csajok!” ezzel együtt is teljes joggal zúgott nekik Debrecen főterén.


FIBA U18-as 3x3 világbajnokság, harmadik játéknap, a mieink eredményei:
Magyarország U18 – Hollandia U18 (női) 11-16
Magyarország U18 – Üzbegisztán U18 (női) 22-9


A B-csoport végeredménye:
1.: Franciaország
2.: Hollandia
3.: MAGYARORSZÁG
4.: Mexikó
5.: Üzbegisztán


A teljes eredménysor elérhető ide kattintva.Cikk nyomtatása