Otthonra talált a 3x3 Debrecenben

2022. 08. 22. (hétfő) 15.46


Hétfő délután megtartották a 2022-es debreceni U18-as 3x3 világbajnokság, illetve a World Tour Masters-sorozat hivatalos sajtótájékoztatóját. Az eseményen a várost Széles Diána alpolgármester, a szervezőbizottságot annak elnöke, Becsky István, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséget Maximiliano Palheiro szakágvezető, míg a magyar válogatottat Gadus Bogdán képviselte.


Elsőként Széles Diána kapott szót, aki többek között kiemelte a 3x3-as rendezvények szerepét Debrecen nemzetközi renoméjának építésében és a sportági utánpótlás gyarapításában.

-Az elmúlt években annyi kosárlabdával kapcsolatos világeseménynek adott otthont Debrecen, hogy szinte már megszámlálni sem tudjuk, Magyarországon bizonyosan csúcstartók vagyunk ezen tekintetben. Városunkban az emberek imádják a kosárlabdát, rengetegen játszanak az egyetemen és akadémiánkon is, ez pedig annak is köszönhető, hogy kitűnő hátországa van a sportágnak. Mindig is arra törekedtünk, hogy minél több nagyszabású eseményt tudjunk megrendezni, hiszen ezek a tornák messzire viszik Debrecen jó hírét. Korábbi játékosként külön öröm számomra, hogy a 3x3-as szakág is elképesztően népszerű, évről évre sok fiatalt vonz a parkettre, akik elé a DEAC Kosárlabda Akadémián, valamint a Debreceni Sportcentrumon keresztül egy teljes karrierívet fel tudunk vázolni. Köszönöm a helyieknek a munkát, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek pedig a bizalmat, és hogy látnak fantáziát a Cívisvárosban. Amikor a FIBA elnöke 2021-ben nálunk járt, azt mondta, hogy olyan, mintha a kosárlabda otthonában tartózkodna. Bátran kijelenthetem, hogy Debrecen a jövőben is szívesen látja majd vendégül a sportolókat.


Az alpolgármester után Becsky István ragadott mikrofont; a szervezőbizottság elnöke némi visszatekintést követően a fenntarthatósági alapelvek megvalósításáról beszélt.

-2015 óta rendezünk különböző 3x3-as viadalokat Debrecen főterén, a magyar válogatott pedig azóta két Európa-bajnoki címmel és egy világbajnoki bronzzal gazdagodott, úgyhogy véleményem szerint remek házigazdái vagyunk a tornáknak. Az említett sikereket nem lesz egyszerű megismételni, de nem is feltétlen ez a cél, a lényeg, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. Külön büszke vagyok Gadus Bogdánra és Hegedüs Brúnóra, akik a DEAC Kosárlabda Akadémia képviseletében ölthetik magukra a címeres mezt, szorítok értük. Szintén büszkeséggel tölt el, hogy idén is részesei lehetünk a World Tour-sorozatnak, melynek keretein belül ismét olimpikonok pattogtatnak majd a Nagytemplom előtt. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség ránk ruházott feladatainak eddig is kivétel nélkül eleget tudtunk tenni, 2022-ben fokozott erővel lépünk fel a környezettudatos magatartás mellett. Ennek jegyében például a csapatok belvárosi hotelekben kerülnek elszállásolásra, hogy csökkentsük az esemény ökológiai lábnyomát, de például az eldobható ásványvizes palackok és ételhordók számár is lehetőségeink szerint próbáljuk minimalizálni, s a szurkolókat is igyekszünk a környezettudatos magatartásra bíztatni. 
A megszólalók sorában Maximiliano Palheiro következett. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség 3x3-as szakágának vezetője a Debrecen és a FIBA közötti együttműködést méltatta.

-Hatalmas mérföldkő a 3x3-as kosárlabdázás történelmében, hogy bekerült az olimpiai sportágak közé, ezáltal nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden alkalommal visszatérjünk az olyan helyszínekre, melyek a kezdetektől fogva segítettek ennek megvalósulásában. A debreceni tornák világszínvonalúak, a szervezők és a FIBA azonos elveket és értékeket képvisel. Ezek közé tartozik a fenntarthatóság kérdése is; nincs kétségem afelől, hogy újfent kifogástalanul zajlanak majd le az U18-as világbajnokság és a World Tour Masters küzdelmei is.


A sort a DEAC Kosárlabda Akadémia növendéke, az U18-as válogatott tehetsége Gadus Bogdán zárta; az ifjú kosaras eredményes szerepléssel kedveskedne a hajdúsági drukkereknek.

-Június közepe óta töretlenül készülünk a megmérettetésre, izgatottan várjuk a mérkőzéseket. Hazai pályán játszani kivételes lehetőség, melyet maximálisan igyekezni fogunk megragadni. A 3x3-as eseményekre mindig megtelnek a lelátók, szeretnénk meghálálni a közönségnek a bizalmat és a szurkolást. Ami az ellenfeleket illeti, nem könnyű a csoportunk, de úgy gondolom, hogy amennyiben tudásunk legjavát nyújtjuk, bárkit megszorongathatunk, vagy akár le is győzhetünk.

A korábbiakhoz hasonlóan mind az U18-as világbajnokság, mind a World Tour Masters sorozat állomásának találkozói is ingyenesen megtekinthetőek.


A keddi nyitónap programja (teljes menetrend ITT:

17:50 Franciaország - Magyarország (női)

18:15 Mexikó - Hollandia (női)

18:40 Chile - Portugália (férfi)

19:05 Lettország - Mongólia (férfi)

19:30 Üzbegisztán - Franciaország (női)

19:55 Magyarország - Mexikó (női)

20:20 Kirgizisztán – Chile  (férfi)

20:45 Portugália - Lettország (férfi)

21:10 Üzbegisztán- Hollandia (női)

21:35 Kirgizisztán – Mongólia (férfi)

 
Cikk nyomtatása