Nyolc közé jutnának a fiúk az U18-as vb-n

2022. 08. 19. (péntek) 13.50


A karneváli hetet követően kezdetét veszi a 3x3-as kosárlabda versenysorozat Debrecen főterén, a kedden rajtoló U18-as világbajnokságon hat napon keresztül küzdenek meg majd egymással a világ legjobb tizennyolc év alatti játékosai. A fiúknál több debreceni érdekeltség is lesz, hiszen a négy fős keretben helyet kapott a DEAC Kosárlabda Akadémia két kiválósága, Gadus Bogdán és Hegedűs Brúnó is, míg az edzői feladatokat az előző idényben a DEAC NBI-es csapatának másodedzője, Lekli József látja el segédjével, a szintén a debreceni utánpótlásban dolgozó Halmai Norberttel. A felkészülésről, valamint a torna célkitűzéseiről előbbivel beszélgettünk.


Mikor kezdték meg a közös munkát, hogyan készültek az év fő eseményére?

-Június első felében kezdtük meg a felkészülést, volt három hosszabb és több pár napos összetartásunk. Igyekeztünk minél több edzőmérkőzést összehozni, részt vettünk egy-egy tornán Horvátországban és Budapesten is. A debreceni világbajnokságra készülő U18-as keret végig együtt edzett az Európa-bajnoki selejtezőkön érdekelt U17-esekkel, így volt alkalmunk egymás közötti játékra is. Elégedett vagyok a mögöttünk álló időszakkal, a fiúk jó állapotban vannak.


Hogy néz ki a játékoskeret?

A fiatalabbak közül végül ketten is bekerültek a szűkített keretbe Major Bulcsú és Gadus Bogdán személyében, a 2004-es korosztályból pedig Bata Olivér és Hegedűs Brúnó fognak majd játszani.


Az ellenfeleket elnézve nem tűnik túl egyszerűnek a csoport.

Nagyon nehéz csoportba kerültünk, hiszen Szerbia, az első kiemelt Németország és a tavaly az elődöntőig jutó Egyiptom is nagyon komoly játékerőt képvisel. Trinidad és Tobago a fekete ló az ötösünkben, de biztos vagyok benne, hogy a másik három csapathoz hasonlóan ők is rendkívül fizikálisak lesznek. Kaphattunk volna jóval könnyebb csoportot is, de ezzel már nem foglalkozunk, igyekszünk a lehető legjobban felkészülni a riválisainkból.


Ezek tudatában mik a célkitűzések?

Ha a csoportból tovább tudnánk jutni, az egy nagyon komoly fegyvertény lenne, egy kisebb csodával érne fel. Ennek ellenére ezt a célt tűztük ki magunk elé, szeretnénk megfelelni a saját és a debreceni közönség elvárásainak. Azt kértem a fiúktól, hogy adjanak bele mindent, ha kell „haljanak meg” a pályán, és ha ezt teljesíteni tudják akkor azt a szurkolók is értékelni fogják, és én is büszke leszek rájuk.  

Cikk nyomtatása