Először bajnok az Ub!

2021. 08. 29. (vasárnap) 22.57

A szerb Ub gárdája fennállása első World Tour Masters győzelmét aratta vasárnap este Debrecen főterén. Dejan Majstorovicék a fináléban kiélezett küzdelemben múlták felül a lett Riga csapatát. A torna legértékesebb játékosának Miroslav Pasaljicot választották.

A debreceni World Tour Masters forduló második játéknapja rögtön egy nagy meglepetéssel indult: a Saikai együttese 21-15-re legyőzte a végső sikerre is esélyesnek tartott szerb Limant, így a litvánok kerültek a legjobb négy közé. A további negyeddöntők a papírformának megfelelően alakultak: az Ub a Graz-ot, a Riga a Pirant, az Amsterdam pedig az Antwerp-et búcsúztatta. Délután fél hatkor a dobóverseny következett a programban, melynek fődíját az Amsterdam játékosa, Arvin Slagter zsebelte be tizenhárom találattal.


A fináléba kerülésért a Saikai az Ub-bal, a Riga pedig az Amsterdam alakulatával csapott össze. A litván-szerb ütközetet előbbi kezdte jobban, azonban a Miroslav Pasajlic vezette Ub fordítani tudott, és 21-17-es sikert aratott. A másik ágon inkább a védekezés dominált, a friss olimpiai bajnok Nauris Miezis nevével fémjelzett Riga kosárszegény találkozón 14-12-re verte holland riválisát. Este hét óra előtt öt perccel a profi zsákolók vették birtokba a játékteret, akik ezúttal sem okoztak csalódást a hajdúsági publikumnak, a zsűri az ukrán Vadim „Miller” Piddubchenko megmozdulásait ítélte leglátványosabbnak.


Az aranycsata színvonalában és izgalmaiban is igazolta az elvárásokat, az Ub és a Riga is kiválóan kosárlabdázott. Sokáig úgy tűnt, hogy a lettek örülhetnek majd a lefújáskor, de Majstorovicék egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet, és a lehető legjobbkor, 20-19-nél átvették a vezetést. A kegyelemdöfést Marko Brankovic büntetője vitte be, aminek köszönhetően az Ub a csapat története során először emelhette magasba a World Tour Masters trófeáját. A kétnapos viadal MVP-je, azaz legértékesebb játékosa a döntőben nyolc egységig jutó Miroslav Pasaljic lett.


A World Tour Masters 2021 debreceni állomásának végeredménye:

1. Ub (SRB)

2. Riga (LAT)

3. Amsterdam (NED)

4. Saikai (LTU)

5. Liman (SRB)

6. Piran (SLO)

7. Antwerp (BEL)

8. Graz (AUT)

9.  Lausanne (SUI)

10.  Novi Sad (SRB)

11. Debrecen (HUN)

12. Emona (SLO)

13. Warsaw (POL)

14. Paris (FRA)Cikk nyomtatása