Bronzérmes a magyar válogatott a debreceni U18-as 3×3-as világbajnokságon

2021. 08. 29. (vasárnap) 17.37

Bronzérmes a debreceni U18-as 3×3-as világbajnokságon a Horváth Boglárka, Horváth Dóra, Nagy Réka, Szabó Zita összeállítású magyar válogatott. Földi Attila együttese a vasárnap délutáni bronzmérkőzésen 19-13-ra győzte le Németországot.

Koradélután a spanyol válogatottal kezdtek a mieink, s a tétnek megfelelően idegesen kezdtek a csapat. Az első két percben mindössze egyetlen pont született, amit a spanyolok jegyeztek. Mindenképpen a mieinknek kedvezett, hogy pontszegényebb mederben zajlott a küzdelem.  Az első találatunk Horváth Dóra nevéhez fűződött, így három perc után 1-1 állt az eredményjelzőn. Ezt követően érezhetően felszabadultak a csapatok és egyre pontosabb támadásokat láthattunk. Rendre a spanyolok kerültek előnybe, de Horváth Boglárka, majd Horváth Dóra révén mindig felzárkóztunk. Szabó Zita ziccerével és duplájával pedig az első megszakításig 6-5-ös előnyre tettünk szerint.

Visszatérve a pályára a spanyolok 6-6-nál egyenlítettek, majd 7-6-nál ismét vezettek. Szabó Zita révén azonban hamar utolértük riválisunkat. Ismét a védekezés dominált, így a második megszakítás is erről a 7-7-ről jött el. Még több három perc volt hátra, amikor a spanyolok a mérkőzés során először három pontra növelték az előnyüket egy ziccernek és két büntetőnek köszönhetően. Döntő pillanatához érkezett a mérkőzés, hogy mely csapat tud 10-7 után elmozdulni. Ez a spanyoloknak sikerült, aki 11-7-re szakadtak el. Nagy Réka azonban egy duplával 11-9-nél visszahozta az esélyeket. Két büntető után ismét néggyel mentek a spanyolok, de erre azonnal jött Szabó Zita duplája válaszul, 13-11-re módosítva az állást. Egy emberként ugrott talpra a lelátó. Kétpontos hátrányban volt labdája a mieinknek az egyenlítéshez, de nem sikerült dobóhelyzetet kialakítani.

Az utolsó percben a 10. faultját is beütötte válogatottunk. Szabálytalanságunk után, így két büntetővel és egy labdabirtoklással jöttek a spanyolok. A két büntetőt értékesítették, amivel 15-11-re alakult az eredmény. Ezt követően két értékes támadólepattanót is begyűjtöttek, ezzel eldöntve a mérkőzést. Hatalmasat küzdött és mindent megtett a sikerért Földi Attila együttese, az utolsó percekben azonban érvényesítette fölényét a spanyol gárda.


A bronzmérkőzés első percében 2-0-s előnyre tettek szert a németek, de Szabó Zita duplájával gyorsan egyenlítettünk. Innen újra elléptek 4-2-re a németek, Horváth Boglárka és Horváth Dóra találataival azonban 4-4-nél utolértük riválisunkat. Az első megszakításig viszont újra a németek kerültek előnybe. A szusszanásnyi pihenőre 6-4-ről vonultak a csapatok.

Visszatérve a pályára, riválisunk tovább növelte a különbséget. 7-4 után a legjobbkor jött Horváth Dóra két találata és ezzel 7-6-ra visszajöttünk. Egy kicsit a németek kezdeti lendületét is sikerült megakasztani ezzel. Egyenlíteni azonban nem tudtak a mieink. A németek megszakították kisebb kosárcsendjüket és 8-6-ra módosították az eredményt. Innen fordultak a felek a mérkőzés második felébe. Egyre idegesebbek voltak a csapatok, érződött mindenkin, hogy érem a tét. A második megszakításig nem is született több pont, 8-6-ról fordultak ide a csapatok.

Visszatérve a pályára Szabó Zita duplájával 8-8-nál egyenlítettünk, majd Horváth Dóra büntetőjével 9-8-nál a vezetést is átvettük. Egy német lépéshiba után ismét támadhattunk és Horváth Dóra tett vissza egy lepattanót, amivel 10-8-ra szakadtunk el. A németek büntetővel szépítettek, de erre Szabó Zita azonnal válaszolt egy duplával. A németek is gyorsan betaláltak. Ekkor egy kicsit pontosítani kellett az eredményen. A gyors kosárváltásokban ugyanis nem pontosan könyveltek az asztalnál, de talán jól is jött a kis pihenő a csapatoknak. Miután minden rendeződött, 12-10-nél a németek technikait kaptak és Nagy Réka büntetőjével 13-10-re szakadtunk el.

Az utolsó két percben 13-11-re felzárkóztak a németek, de Horváth Boglárka középtávolijával és duplájával 16-11-re léptünk el. Ekkor még 50 másodperc volt a bronzmeccsből. A németek is betaláltak kétszer, de erre Horváth Boglárka ismét válaszolt. Az utolsó 20 másodpercbe érve 17-13 állt az eredményjelzőn. Kilenc másodperccel a vége előtt Nagy Réka duplája alakította ki a végeredményt. Innen riválisunk nem talált be. A dudaszót követően összeölelkezve ünnepelt a pályán a magyar válogatott. Sokáig emlékezetes tornán minden mérkőzésen hatalmasat harcolva szereztek rendkívül értékes bronzérmet a mieink.

3x3 U18-as világbajnokság, Debrecen

elődöntő

Magyarország - Spanyalország 11-15

bronzmérkőzés

Magyarország - Németország 19-13
Cikk nyomtatása