Igazi világsztárral érkezik a 3x3!

2021. 08. 23. (hétfő) 16.33

Hétfő délután megtartották a FIBA 3x3 U18-as világbajnokság és a World Tour Masters debreceni állomásának hivatalos sajtótájékoztatóját. Az eseményen a szervezőbizottság elnöke, Becsky István bejelentette, hogy a keddtől vasárnapig tartó versenysorozatok díszvendége nem más, mint a Utah Jazz legendája, az Orosz Kosárlabda Szövetség elnöke, Andrei Kirilenko lesz.

A beszédek sorát a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) képviseletében Esteban Gonzalez nyitotta, aki Debrecen hat évvel ezelőtti 3x3-as debütálására emlékezett vissza, valamint kiemelte a város jelentőségét a szakágban.

- Debrecen különleges helyet foglal el a szívemben, hiszen először a 2015-ös U18-as 3x3 világbajnokságon dolgoztam a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség kötelékében. A város azóta is a 3x3-as kosárlabdázás egyik fellegvárának számít, az itt megrendezett események minden alkalommal rendkívül magas színvonalúra sikerültek, mi több, tavaly gyakorlatilag Debrecen mentette meg a World Tour Masters-sorozatot, miután három egymást követő fordulónak is otthont adott a koronavírus miatt kieső helyszínek helyett. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal sem lesz másképp, és az idei tornákat is hasonló szakmai színvonal és népszerűség övezi majd, mint az ezt megelőzőket – nyilatkozta a FIBA kommunikációs munkatársa.


Gonzalezt követően a szervezőbizottság elnőke, Becsky István kapott szót.

-2021 nyarán már harmadszor rendezünk világeseményt, alig egy hete fejeződött be az U19-es világbajnokság, ahol a magyar lányok történelmi sikert értek el a bronzérem megszerzésével. Tíz esztendővel ezelőtt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége új fejezetet nyitott a sportág történelemkönyvében, a szakemberek munkája pedig mostanra látszik beérni. U19-es lányaink mellett az U16-os és az U20-as fiúk is megnyerték a FIBA Challenger Kupát, ami azt jelzi, hogy kiváló úton haladunk. Bízunk benne, hogy ezek a tehetséges fiatal játékosok hamarosan a felnőttek között is bemutatkozhatnak majd, és akár a nemzetközi topligákban is képviselhetik a piros-fehér-zöld színeket – mondta a sportvezető, aki megemlítette, hogy a FIBA és Debrecen közötti jó kapcsolata révén a jövőben is számíthatunk nagyszabású sporteseményekre a Hajdúság fővárosában.


 - A sportág népszerűsítése mellett város turizmusára is jó hatással vannak az itteni rendezvények, büszkék vagyunk arra, hogy jelentős összegekkel tudtunk hozzájárulni Debrecen idegenforgalmához. 2015 óta minden évben megteltek a Nagytemplom előtti lelátók, úgy gondolom, hogy a mára az olimpiai versenynaptárba is bekerülő szakág folyamatosan növekvő népszerűségéből alaposan kivettük a részünk. Eddig kevesebb szó esett a világbajnoksággal párhuzamosan megrendezésre kerülő World Tour-sorozatról is, melynek magas színvonalára a résztvevő olimpikonok személye jelent garanciát. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség főtitkára, Andreas Zagklis személyesen biztosított róla, hogy a jövőben is jó eséllyel pályázunk majd hasonló események megrendezésére.


Becsky István zárásképpen egy grandiózus bejelentéssel is készült, és az egészségügyi előírások betartására is felhívta a figyelmet.

- Fontos megemlítenem, hogy egy sztárvendég is tiszteletét teszi a héten a Hajdúságban, hiszen az Orosz Kosárlabda-szövetség elnöke, a korábbi NBA-veterán Andrei Kirilenko is a helyszínen tekinti meg a mérkőzéseket. Ami az esőtervet illeti, kedvezőtlen időjárás esetén a menetrend lehetővé teszi, hogy egyes találkozókat későbbre halasszunk, így mindenképpen le fogjuk tudni bonyolítani a tornát. A kilátogatókat a saját és társaik egészségének megóvása érdekében arra kérem, hogy hozzák magukkal a védettségi igazolványukat, vigyázzunk egymásra.


Az U18-as fiúk szövetségi kapitánya, Lekli József a felkészülés menetébe avatta be a résztvevőket, és csapata céljairól is beszámolt.

-Június eleje óta zajlik a felkészülés az U17-es és az U18-as válogatottal. Az ifjabbak a szolnoki Európa-bajnoki selejtezőkön már bizonyítottak, sikerült kiharcolnunk a portugáliai részvétel jogát. Abban a csapatban Ságodi Róbert is pályára lépett, akinek példaértékű munkamorálja és tehetsége nyomán nem volt kérdés, hogy helye van az idősebbek között is. Sajnos a vírushelyzet miatt csak egymás közötti edzőmeccsekre volt lehetőségünk, de úgy gondolom, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk a sikeres szereplés érdekében. Előzetes esélylatolgatásnak nem sok értelmét látom, keveset tudunk az ellenfeleinkről az elmaradó felkészülési tornák miatt. Az orosz és a litván nemzeti együttesek mindig nagyon erősek, de a Dominikai Köztársaság és Mongólia válogatottjai is okozhatnak meglepetéseket. Azon leszünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk magunkból saját közönségünk előtt – foglalta össze gondolatait a szakember.


A megszólalók sorát a DEAC Kosárlabda Akadémia növendéke, Ságodi Róbert zárta.

-Mérkőzésenként tíz percről van szó, ami alatt bármi megtörténhet. Az fog továbbjutni a csoportunkból, aki jobban akarja majd a győzelmet, és többet tesz érte ezalatt a rövid idő alatt. Rengeteget edzettünk, sok új elemet beemeltünk a játékunkba, véleményem szerint készen állunk a megmérettetésre. Lépésről lépésre haladunk, ha sikerül továbbjutnunk az ötösünkből, magasztosabb célok kitűzésében is gondolkodhatunk- összegzett az ifjú kosaras.Cikk nyomtatása