Tovább tart a magyar csoda, elődöntőben az U19-es lányok

2021. 08. 13. (péntek) 19.54

Kiélezett mérkőzésen, de végig vezetve győzött a magyar válogatott a debreceni U19-es világbajnokság negyeddöntőjében Csehország ellen. A 78-71-es sikernek köszönhetően Cziczás László tanítványai bejutottak a legjobb négy közé, és a hétvégén már biztosan éremért játszhatnak a Hódosban.

A csoportját megnyerő, majd a legjobb tizenhat között Brazíliát kiejtő Csehország volt a magyarok ellenfele a világbajnokság harmadik negyeddöntőjében. Boros Júlia kettő plusz egyes akciójával indult a találkozó, Krasovec és Madár kosarai után pedig két perc után már 7-2-re vezettek a mieink. A folytatásban két hárompontossal jelentkezett Csehország, de Boros és Madár pontjainak révén tartották minimális előnyüket a mieink. Hiába zárkózott kétszer is egyre az ellenfél, Madár Eszter sorozatban szerzett hét pontjával megléptek a mieink (18-10). A vendégek érezhetően igyekeztek felpörgetni a mérkőzés ritmusát, de hiába szereztek több gyorsindítás kosarat is, Boros pontos külső dobásainak köszönhetően maradt különbség. A negyed utolsó perce azonban már a cseheké volt, két doplájukra nem érkezett magyar válasz, így tíz perc után 26-22-t mutatott az eredményjelző.

A második felvonás kezdetén Dombai szerezte meg első kosarát, de nem kellett sokat várni a másodikra sem, szép betörése után újra nyolc volt közte. Óriási iramban kosárlabdáztak a felek, de ez nem ment a minőség rovására, kifejezetten színvonalas volt a játék, de ami még ennél is fontosabb volt, hogy a csapatkapitány gyorsindítása után először nőtt kétszámjegyűre a különbség, időt is kért Csehország (38-28). Jót tett a taktikai szünet a piros mezeseknek, egy 7-0-s rohanással szempillantás alatt visszajöttek a mérkőzésbe. A félidő utolsó momentuma azonban a csoportmeccsek alatt elszenvedett sérüléséből visszatérő Gyöngyösi Jankáé volt, precíz középtávoliának köszönhetően 40-35-el mehettek az öltözőbe a felek.

A második félidő Boros középtávolijával indult, melyre Paurova válaszolt a következő támadásból. A játék tempója az első húsz perchez hasonlóan továbbra is rendkívül gyors volt, de Magyarország tartotta minimális előnyét, a negyed derekán Dombai jelentkezett egy távolival (47-41). A folytatásban kissé leült a játék, várható volt, hogy nem bírják sokáig a nagy rohanást az együttesek, mindkét oldalon sok volt a hiba. Brejchova triplájával a 27. minutumban egyre zárkóztak a csehek, de nem hagyta annyiban a Cziczás-csapat, két gyors kosárral ismét megléptek öttel. A negyed utolsó perceiben újra felgyorsultak az események, de Krasovec és Boros pontjainak köszönhetően tartottok minimális fórunkat (57-52).

Három vendég ponttal indult a záró felvonás, de Dombai ziccere és Sitku hárompontosa után már a csehek voltak kénytelenek időt kérni. Gyors kosárváltással folytatódott a találkozó, majd Boros is betalált távolról így az utolsó öt percre fordulva hosszú idő után újra tízre hízott a különbség (67-57). 5-0-s etappal zárkóztak a csehek, melyre Dombai válaszolt egy kettő plusz egyes akcióval. Hiába jöttek fel újra ötre a vendégek, a Győr bedobója újabb fontos kosárral jelentkezett, így két perccel az órán még mindig héttel mentek a mieink (72-65). Madár kosarával egy perccel a vége elött már kilenccel is mentünk, de három eladott labda után szempillantás alatt háromra zárkóztak a csehek (74-71). Boros fél perccel a vége előtt elképesztően fontos triplát szerzett, ahonnan már nem volt visszaút, így Magyarország 78-71-es győzelmet aratva bejutott az elődöntőbe, ahol az Egyesült Államok – Spanyolország mérkőzés győztese lesz az ellenfele.

U19-es női kosárlabda világbajnokság, negyeddöntő
MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 78-71 (26-22, 14-13, 17-17, 21-19)
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok
MAGYARORSZÁG: Kéita 2, Boros 23/12, Dombai 17/3, Krasovec 6, Madár 17. Csere: Sitku 7/3, Rozmán, Gyöngyösi 2, Holcz 2, Telegdy, Miklós, Rakita 2. Vezetőedző: Cziczás László.
Csehország: Fiserova 7, Kadlecova 14/6, Malikova 5, Vydrova 4, Zeithammerova 8. Csere: Finkova, Paurova 22, Hynkova,  Kubickova,  Stkoukalova, Pokorna 2,  Brejchova 9/6. Vezetőedző: Romana Ptackova.
Cziczás László: Arra készültünk, hogy legyen bármi is az eredmény, úgy játsszuk végig a mérkőzést, hogy az ellenfél egy másodpercig se akarja jobban a győzelmet, mint mi. Több nagyon jó periódusunk volt a mérkőzésen, de a hajrára érthető okokból totál elkészültünk az erőnkkel, de a szívünk és a szurkolók extra lendületet adtak a végére. A világ második legnépszerűbb sportjában jutottunk be a világ legjobb négy csapata közé, ami egy felfoghatatlan nagy diadal számunkra. Köszönjük a debreceni szurkolók buzdítását, bízom benne, hogy a hétvégén is rengetegen kilátogatnak majd a meccseinkre.

U19-es női kosárlabda világbajnokság negyeddöntők:

Ausztrália – Kanada 72-61

Oroszország – Mali 47-69

MAGYARORSZÁG – Csehország 78-71

USA – Spanyolország

9-16. helyért:

Tajvan – Japán 42-111

Argentína – Franciaország 39-64

Olaszország – Brazília 71-43

Egyiptom – Dél-KoreaCikk nyomtatása