Két álommal kevesebb

2021. 06. 06. (vasárnap) 20.46

Csak egy hajszál választotta el a magyar válogatottakat a hőn áhított kvótától a 3x3-as olimpiai selejtezőn Debrecenben, ám a torna döntőjében mindkét nem alulmaradt ellenfelével szemben. A nőknél Olaszország, a férfiaknál pedig Belgium kvalifikálta magát a tokiói olimpiára.

Mivel magyar női és férfi válogatott is megnyerte csoportját, így egyik nemzeti csapatunk sem volt érdekelt a koradélután kezdődő negyeddöntőkben. A hölgyeknél Hollandia az előzetes elvárásoknak megfelelően könnyedén verte Iránt, a másik elődöntőért vívott összecsapáson ugyanakkor hatalmas meglepetés született, Tajvan 21-17-re legyőzte Észtországot, így a magyar lányoknak a papíron gyengébb ellenféllel jutott a négy között. Az uraknál nem történt meglepetés, Mongólia és Szlovénia is sikerrel vette első vasárnapi mérkőzését, a magyarok az utóbbival mérkőzhettek a döntőért.

A női válogatottért szurkolhatott először a lelátókat már a délután folyamán teljesen megtöltő debreceni közönség. Az egész tornát csere nélkül (!) játszó tajvaniakból érezhetően rengeteget kivettek az eddigiek, de hatalmasat küzdve a mérkőzés feléig tartani tudták magukat. Bár Károlyi Andrea együttese már a találkozó elején is fölényben játszott, a második kereskedelmi szünet után jött az igazi áttörés, a különbség folyamatosan nőtt, Medgyessy két távolijával pedig idő előtt be is fejeződött a találkozó.

A férfiak számára rémálomszerűen kezdődött a nagy esélyes Szlovénia elleni elődöntő, a mieink két perc után már 7-1-es hátrányban voltak. Ivosev kosarai és Demeter duplája után a magyarok is megérkeztek a mérkőzésbe, sőt Kerpel-Fronius távolijával már a vezetés is nálunk volt (9-8). Innentől kezdve gyakorlatilag felváltva estek a kosarak, az utolsó percnek 16-16-os eredménnyel vághattak neki a felek. Helyén volt a szíve a hazaiaknak, az utolsó hatvan másodpercben már csak három magyar pont született, így a hölgyek után Csirke Ferenc együttese is már csak egy lépésre került az olimpiától.


A hollandokat öt ponttal legyőző Olaszországgal került szembe női válogatottunk a döntőben. A találkozó első percében 2-1-es vezetésre tettek szert a hazaiak, ám ezt követően érezhetően rányomta a bélyegét a nagy tét a mérkőzésre. Közel három percig nem született kosár, majd az első kötelező szünet előtt Goree ziccerével kettőre hízott a differencia. A folytatásban az olaszoknak sikerült ritmust váltaniuk, így a találkozó felénél 5-5-öt mutatott az eredményjelző. Goree palánk alatti játékának köszönhetően három perccel a vége előtt újra a magyarok álltak jobban két ponttal, ám egy rövidzárlatot követően D’Alie vezérletével egy 4-0-s rohanással átvették a vezetést a vendégek (8-10). Goree révén másfél perccel a vége előtt sikerült egyenlíteni, majd két kosárváltás után 12-12 volt az állás. Ezután következett az igazi hidegzuhany, utolsó támadást a vendégek vezethették, D’Alie pedig két másodperccel az órán bedobta a mindent eldöntő középtávolit, így Olaszország szerezte meg az utolsó női olimpiai kvótát.

A férfiak a második mérkőzésükön is beragadtak az elején, az elődöntőt egy utolsó másodperces kosárral megnyerő belgák három perc után már 9-4-re vezette. Ivosev fújt ébresztőt sorozatban szerzett három pontjával kettőre zárkóztak a mieink. Állandósult a minimális belga előny, de féltávnál Demeter kosara után már csak egy volt közte (11-12). A folytatásban újra a rendkívül fizikálisan kosarazó belgák akarata érvényesült, az utolsó percekig őrizték 2-3 pontos fórjukat. A finisre teljesen elfogytak erejükkel Kellerék, így a belgák idő előtt befejezték a találkozót, s 21-14-re diadalmaskodtak, megváltva ezzel jegyüket Tokióba.FIBA 3x3 olimpiai selejtező 3. nap:


Negyeddöntők:

Hollandia – Irán (női) 20-10

Tajvan – Észtország (női) 21-17

Mongólia – Ukrajna (férfi) 19-17

Szlovénia – Románia (férfi) 21-12

Elődöntők:

Olaszország – Hollandia (női) 16-11

Tajpej – MAGYARORSZÁG (női) 9-21

Belgium – Mongólia (férfi) 16-15

Szlovénia – MAGYARORSZÁG (férfi) 16-19

Döntők:

MAGYARORSZÁG – Olaszország (női) 12-13

Belgium – MAGYARORSZÁG 21-14Cikk nyomtatása