Nagyszerű rajt a grazi olimpiai selejtezőn

2021. 05. 28. (péntek) 13.27

Fehéroroszország után Hollandiát is legyőzte a női 3x3-as válogatott az Ausztriában megrendezett olimpiai kvalifikációs tornán. Medgyessy Dóráék ezzel karnyújtásnyira kerültek a negyeddöntőbe jutástól.

Húsz férfi és húsz női válogatott öt napon keresztül az olimpiai részvételért küzd meg egymással Grazban, ahol nemenként három olimpiai kvóta talál gazdára. Ezt követően Debrecenen lesz a 3x3-as világ szeme, hiszen az utolsó tokiói helyért június 4. és 6. között a Nagytemplom előtt küzdhetnek majd a csapatok. Ausztriában csak a női nemzeti csapatunknak van esélye kivívni a kvalifikációt, mely esetén már nem kéne a cívisvárosba utaznia Károlyi Andrea tanítványainak, amit nagy valószínűséggel minden magyar szurkoló meg tudna nekik bocsáltani.

A zord időjárás miatt már az második napon felborult a torna programja, a fehéroroszok elleni találkozót csak kétórás csúszással tudták megrendezni, míg a későesti hollandok elleni rangadót péntekre napolták. Az első összecsapást lassan kezdték a magyarok, hamar 3-1-es hátrányba kerültek. Ezt követően azonban felébredtek a mieink, sorra szerezték a kosarakat, Goree 1+1-es akciójával pedig egy 5-0-s sorozatot produkáltak (6-3). Hiába kezdtek zárkózni a fehéroroszok, a mieink elképesztően kemény védekezést bemutatva újra ritmust tudtak váltani, Papp ziccerével pedig már kétszer annyi pontnál jártak, mint riválisuk (12-6). A hihetetlenül motiváltan játszó magyar lányok folyamatosan növelték előnyüket, egy másodpercig sem volt kérdéses a győztes kiléte. A találkozót Megyessy büntetője zárta, s végül tükörsima 21-11-es magyar siker született.

A péntekre halasztott harmadik kiemelt Hollandia elleni összecsapás kulcsfontosságú volt mindkét gárda számára, hiszen ellenfelünk az észtekkel szemben is alulmaradt csütörtökön, több botlás pedig nem nagyon fért már bele nekik. Ennek ellenére A Károlyi-csapat kezdte jobban a meccset, Goree pontjaival sikerült korán meglépniük. A center vezetésével sikerült sokáig tartani a minimális előnyt, ám négy perccel a vége előtt 10-10-nél egyenlítettek a hollandok. A sikert ezúttal is a klasszis védekezés hozta meg, ráadásul a hajrát is Medgyessy Dóráék bírták jobban, így végül megérdemelt, 17-13-as magyar siker született.

Szombaton 19 óra 5 perctől a szintén két győzelemmel álló Észtország vár a mieinkre, míg az csoportkört a játéktudásban lényegesen alacsonyabb szintet képviselő Srí Lanka ellen zárjuk.

Eredmények:

MAGYARORSZÁG – Fehéroroszország 21-11

Észtország – Hollandia 20-14

Fehéroroszország – Srí Lanka 22-4

Hollandia – MAGYARORSZÁG 13-17

Észtország – Srí Lanka 22-6

A csoport állása: 1. Észtország 2-0 2. MAGYARORSZÁG 2-0 3. Fehéroroszország 1-1 4. Hollandia 0-2 5. Srí Lanka 0-2Cikk nyomtatása