Múltidéző: 2016

2020. 10. 12. (hétfő) 08.00


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.


Három évvel a Gyorskorcsolya világbajnokság után újabb nemzetközi jeges eseménynek adott otthont a Főnix Csarnok. Március 14-től egy héten keresztül a Junior Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokságnak volt a házigazdája Debrecen. A vb-n 44 ország 176 versenyzője lépett jégre, többek között a lillehammeri ifjúsági olimpia győztesei közül heten is harcba szálltak az érmekért városunkban. A junior vb-k történetében megszületett az első cseh aranyérem, hiszen az Anna Duskova-Martin Bidar kettős káprázatos előadást mutatott be a páros műkorcsolyázók kűrjében, és teljesen megérdemelten, nagy fölénnyel szereztek világbajnoki címet. A jégtáncosoknál az eddigi világbajnokságokon még nem fordult elő az, hogy testvérpár nyerjen, ehhez nagyon közel járt az amerikai Parsons duó, de végül minimális különbséggel a szintén tengerentúli McNamara-Carpenter páros nyakába került az aranyérem, míg a dobogó harmadik fokára a Loboda-Drozd kettős állhatott fel.Egyéniben a férfiaknál a pozsonyi Eb-n hatodik, de a rövid program után Debrecenben csak kilencedik izraeli Daniel Samohin káprázatos kűrt produkált. A szinte hiba nélküli előadás pedig egészen a dobogó legfelső fokára repítette a 18. születésnapját a Cívisvárosban ünneplő sportolót, aki hazája első érmét szerezte meg a junior vb-k történetében.A hölgyeknél példátlan sérüléshullám sújtotta az orosz női műkorcsolyázókat. Bokasérülés miatt a rövid programot be sem tudta mutatni az ifjúsági olimpiai bajnok Curszkaja, mely után a kűrt a legjobb pozícióból váró Alisa Fedichkina a száraz edzés alatt kificamította a jobb bokáját. A két nagyágyú távollétében a japán Marin Honda nyakába akasztották az aranyérmet, az orosz Sotskova ezüst-, míg a másik japán, Higuchi pedig bronzérmet szerzett.


Tóth Ivett a rövid program 15. helye után a szezon legjobbját mutatta be a kűrben, így összességében az előkelő 8. helyen végzett.Szűk egy hónappal később már a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjében szurkolhattunk a csapatoknak, a finálét nem meglepő módon a két honi sztárcsapat, a Veszprém és a Szeged vívta a Főnixben. Az aranyérem sorsa végül fantasztikus csata után, 24-24-es döntetlent követően hétméteresekkel dőlt el, melyben a címvédő bakonyiak nyertek 3-2-re. A bronzérmet a Balatonfüred szerezte meg, miután 27–25-re legyőzte a Mezőkövesdet.