Magyar győzelemmel zárult a 3x3-hétvége

2020. 08. 30. (vasárnap) 21.40

A helyosztókhoz érkeztek a debreceni 3x3-versenyek. A World Tour Masters fordulója a Liman sikerével ért véget, míg a Youth Festival végén a magyar lányok, és a szerb U23-masok örülhettek.

A vasárnapi játéknap a felnőttek küzdelmeivel indult, kicsivel 15 óra előtt a szerb Liman és a szlovén Piran összecsapása nyitotta a negyeddöntők sorát. A találkozót a várakozásoknak megfelelően, fölényesen nyerték Stefan Stojacicék. (20-9) Ezután a címvédő Novi Sad gárdája a New York Harlem ellen lépett pályára, és aratott a vártnál jóval könnyebb győzelmet. (21-12) Egy rövid szünetet követően a torna két meglepetéscsapatának csatája következett, a csoportkör során Ivosevéket is térdre kényszerítő Amsterdam és a litván Utena ütközetéből utóbbi került be a legjobb négy közé. (18-16) A világranglista harmadik Riga megszenvedett a 3x3-debütáns Graz ellen, de végül kvalifikálta magát az elődöntőkre. (21-18) A „kisdöntők” előtt lebonyolították a dobóversenyt is, ami az amsterdami Arvin Slagter sikerével zárult.

17 órakor aztán végre egymásnak feszülhetett a forduló két legesélyesebb csapata, a világelső Liman és a tavalyi év abszolút bajnoka, a Novi Sad. A szerb házi rangadó azt hozta, amit várni lehetett tőle: hatalmas iramot és rendkívül fizikális, férfias küzdelmet. Stefan Stojacic elképesztő játékára ezúttal nem találtak ellenszert Buluték, így a két nagyágyú közül a Liman került a fináléba. (21-15) A döntő másik kiadó helyére a Riga és az Utena pályázott. A találkozón a litvánok kiváló százalékkal értékesítették a kétpontosokat - különösen Ignas Vaitkus keze sült el - míg a másik oldalon a szakág csillagait felvonultató lettek csak töredékét mutatták valós tudásuknak, így a torna „sötét lova”, az Utena csaphatott össze a Limannal az első helyért. (21-18)

Aki a helyszínen tekintette meg a 18 órakor kezdődő zsákolóversenyt, az biztosan nem bánta meg, a versenyzők szemkápráztató megoldásokat mutattak be, a háromezer dolláros fődíjat a lengyel Rafal Lipinski vihette haza.

A World Tour Masters-sorozat idei első fináléjában a Liman számított egyértelmű esélyesnek, azonban az Utena együttese korábban többször is borítani tudta a papírformát, így kiélezett mérkőzésre lehetett számítani. A nagy izgalmak végül elmaradtak, Aleksandar Ratkovék rutinjukat kihasználva 2019 után 2020-ban is felülhettek a debreceni állomás trónjára, (21-16) a torna legértékesebb játékosa pedig -nem meglepetésre- Stefan Stojacic lett.

Ekkor már azok is elkezdhettek fészkelődni, akik a magyar lányokra vártak, hiszen 19:30-tól a fiatalok vették birtokba a játékteret. A hölgyeknél a Youth Festival bronzérmét a szlovénok nyakába akasztották, míg a férfiaknál Izrael gárdája állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

A hangulat 20:30-ra hágott a tetőfokára a Nagytemplom előtt, hiszen női nemzeti csapatunk az észt válogatottal találkozott a fináléban. Madár Eszterék remekül rajtoltak, három perc alatt szerzett négy pontjukra ellenfelük csak eggyel tudott válaszolni. A mérkőzés hátralévő részében több felzárkózási kísérletet is elindítottak az északiak, azonban Szerencsés Tamaráék mindet hárítani tudták, így teljesen megérdemelten, százszázalékos mérleggel nyerték meg az ifjúsági tornát. (12-10)

Ahogyan a felnőtteknél, úgy az utánpótlásban is a szerbek domináltak a férfi mezőnyben. A Szerbia U23 – Szerbia U20 döntőt az idősebbik balkáni gárda elsöprő fölénnyel abszolválta, a revansot véve a csoportkörben szenvedett vereségért. (21-9)

Késő estére is maradt magyar siker: az eredményhirdetésen Szerencsés Tamara vehette át a lányok MVP-jének járó trófeát, és Madár Eszterrel egyetemben az All-Star hármasba is bekerült.

Eredmények

World Tour Masters Debrecen

Negyeddöntők:
Liman (SRB) – Piran (SLO) 20-9
Novi Sad (SRB) – NY Harlem (USA) 21-12
Utena (LTU) – Amsterdam (NED) 18-16
Riga Ghetto (LAT) – Graz (AUT) 21-18

Elődöntők:
Liman (SRB) – Novi Sad (SRB) 21-15
Utena (LTU) – Riga Ghetto (LAT) 21-18

Döntő:
Liman (SRB) – Utena (LTU) (21-16)

Youth Festival 2020 Debrecen

Bronzmérkőzések:
Szlovénia – Csehország 15 -10 (női)
Izrael – Szlovénia 21-16 (férfi)Döntők:
Magyarország – Észtország 12 – 10 (női)
Szerbia U23 – Szerbia U20 21-9 (férfi)Cikk nyomtatása