Múltidéző: 2004

2020. 07. 20. (hétfő) 07.23


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.


A 2004-es esztendőben két világversenyt is rendezett Debrecen, március 28-tól egy héten keresztül a Divízió II-es ifjúsági jégkorong-világbajnokságnak adott otthont a Főnix Csarnok. A mieink ragyogóan kezdték a rajtot, hiszen 13-3-ra verték a belgákat, a lendület másnap sem hagyott alább, Vladimír Matejov gárdája 8-1-es fölényes sikert aratott Spanyolország felett. Harmadik meccsén hiába vezetett 5-3-ra a magyar csapat, az utolsó négy percben egyenlíteni tudott Hollandia. A következő találkozón ismét gáláztak fiataljaink, és 3000 néző előtt 13-4-re kiütötték Izlandot.


A feljutásról a zárónapon a magyar-ukrán meccs döntött, ahol az erőviszonyokat tekintve nem mi voltunk az esélyesek. A Nemzetközi Szövetség által delegált francia döntnöknek is a földbe gyökerezett a lába, amikor megérkezve a Főnixbe, mintegy 7000 szurkolóval találta magát szembe…


Sajnos Ukrajna fölénye már az első harmad után beigazolódott (0-3), a vége 2-5 oda. Ezzel a sikerrel az ukránok léptek egy osztállyal feljebb, muszáj megjegyezni, teljesen megérdemelten.


Maradjunk még a jégnél. Május 20-án fontos pillanat érkezett el városunk életében, hiszen felavatták a Debreceni Jégcsarnokot. A 750 millió forintos költséggel épült létesítményt önkormányzati pénzből és magánbefektetésből mindössze tíz hónap alatt hozták tető alá.


A hoki vb után bő nyolc hónappal már Európa legjobb női kézilabdázóit várta a Főnix Csarnok. Az aranyra is esélyes magyarok Győrben kezdték meg a csoportmeccseket, míg Debrecenben az ,,A” kvartett küzdött meg a továbbjutásért. A sorrend három kör után: Norvégia, Ukrajna, Spanyolország, Csehország. Utóbbi búcsúzott a középdöntőtől, míg Görbicz Anitáék százszázalékos mérleggel jutottak tovább a győri csoportból Debrecenbe.