Ezüstérmes a férfiváltó a pekingi Világkupán

2021. 10. 24. (vasárnap) 22.16

Vegyes érzésekkel ugyan, mégis szép sikerekkel búcsúztak rövidpályás gyorskorcsolyázóink Pekingtől. A világkupa-sorozat első állomásának zárónapján a női és férfi 1000-es távon, a 2000-es mixváltóban, valamint a férfi 5000-es váltóban voltunk érdekeltek.


Bíztunk benne, hogy short track válogatottunk számára a mai nap ott folytatódik, ahol a tegnapi abbamaradt, hiszen szombaton a fiúk 500 méteres távján Liu Shaolin Sándornak (FTC) és Krueger John-Henry-nek (FTC) köszönhetően kettős magyar győzelmet ünnepelhettünk, míg az 5000-es férfi váltónk a fináléba jutott. 

Az olimpiai kvalifikációs ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa-sorozat pekingi állomásának zárónapján elsőként Jászapáti Petráért (SZKE) izgulhattunk női 1000 méteren. Petra azonban a második negyeddöntőben csupán az 5. lett és ezzel búcsúzott az egyéni versenyektől. Viszont nem sokkal később a 2000-es mixváltóban is érdekelt volt, és a Sziliczei-Német Rebekával (FTC), Liu Shaoanggal (FTC), valamint Krueger John-Henry-val (FTC) kiegészült csapattal kivívták a részvételt a B-döntőben, ahol 02:51.073-as idővel a 2., összesítésben pedig a 6. helyen végeztek.


Ez a futam egyébként számunkra több szempontból is érdekesen alakult. Egyrészt a szakmai stáb Sziliczei-Német Rebeka helyére Kónya Zsófiát (SZKE) cserélte be, Krueger John-Henry-t pihentetve pedig Nógrádi Bencét nevezte (FTC), másrészt pedig több bukás alakította ki a végső sorrendet. Sokáig 3. pozícióban róttuk a köröket, ám miután az idei évad első éles versenyén szereplő Bence egy remek előzést követően a 2. helyre korcsolyázott, az egyik kanyarban kicsúszott. Bár a hölgyek azonnal leváltották, és továbbmentünk, mégis sokáig úgy tűnt, hogy utolsóként zárunk. Csakhogy 3 körrel a vége előtt a franciák és a kanadaiak is hibáztak; egy szoros előzést követően kitolták egymást a pályáról. Így végül a befutónk, Liu Shaoang behozott minket közvetlenül a győztes japánok mögötti helyre.


A férfi 1000 méter negyeddöntőjében válogatottunk három legjobb formában lévő sportolója, a Liu testvérek, valamint Krueger John-Henry léptek a Capital Indoor Stadion jegére. Az első futamban John-Henry csupán a 3. lett, 01:29.802-es remek idejével mégis továbbjutott a következő körbe, Liu Shaoangot azonban a második negyeddöntőben kizárták. Liu Shaolin Sándor (FTC) viszont megnyerte a negyedik futamot! A második elődöntőben azonban hiába segítették végig egymást fiaink, sajnos csak a B-döntőbe tudták kvalifikálni magukat, ahol aztán John-Henry 01:45.021-es idővel győzött, és ezzel összesítésben a 6. lett. Sanyi egy óriási bukást követően a könyökére esett, és hiába pattant föl, majd ment végig a távon becsületből, végül mért idő nélkül ért célba.

A versenyhétvége és a nap zárásként az 5000-es férfi váltónknak szurkolhattunk, és a Krueger John-Henry, a Liu fivérek, valamint a Nógrádi Bence összetételű csapatunk a hollandokkal az utolsó körökig kiélezett versenyben – 06:40:532-es idővel – végül a 2. helyen végzett, értékes olimpiai kvalifikációs pontokat szerezve.


Bánhidi Ákos a magyar válogatott edzője és csapatmenedzsere elmondta, hogy összességében elégedett a csapat teljesítményével. Mint mondta a pekingi világkupának hármas célja volt.

“A minél eredményesebb szereplés mellett a kvalifikációs pontok/helyek megszerzése, illetve az ellenfelek feltérképezése is fontos cél volt. Arról megbizonyosodtunk, hogy a mezőny rendkívül erős, az ellenfelek is gőzerővel készülnek az olimpiára. A kvalifikáció szempontjából elégedett vagyok a csapat eredményével, hiszen szinte minden távon hozta a csapat a kvalifikációs pontokat biztosító lehetőségeket, ahol erre előzetesen esélyt láttunk. Ahol nem, ott a mutatott forma alapján joggal bizakodhatunk a jobb szereplésben. Ne felejtsük el, hogy ez csak az első kvalifikációs állomás volt, lesz még három lehetőség a megfelelő eredményességre. Eredményesség szempontjából sem lehet okunk panaszra, de az kétségtelen, ha a szerencse mellénk áll és nincs ennyi futam-újraindítás, több éremmel zárhattuk volna a pekingi versenyt.”

A négyállomásos ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa-sorozat a jövő hétvégén (október 28-31.) Japánban, Nagojában folytatódik. Azt követően november 18-21-ig Debrecenben, a megújult Főnix Arénában izgulhatunk a short track válogatottunk sikereiért, majd november 25-28-ig a hollandiai Dordrechtben zárja a világkupa-sorozatot és az idei évet a csapat. 

Hajrá magyarok! Szurkolj Te is velünk, hogy a sportolóink minél több kvótát szerezzenek a februári pekingi téli olimpiára!

 

Forrás: HUNSKATE media

Fotó: AFPCikk nyomtatása