Hivatalosan átadták a megújult Főnix Arénát

2021. 10. 20. (szerda) 19.11

A 2002-ben épült Főnix Csarnok átfogó felújításon esett át 2021-ben. A létesítmény a korszerűsítés következtében készen áll a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek megrendezésére és az azt megelőző rövidpályás gyorskorcsolya világkupa-fordulóra is – hangzott el az átadó ünnepségen 2021. október 20-án.

Jövőre lesz 20 éves Kelet-Magyarország legnagyobb fedett multifunkciós létesítménye, azóta nem volt nagyobb volumenű felújítás az épületben. A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíneként az arénát meg kellett feleltetni az európai és a nemzetközi szövetség előírásainak. Olyan, a csarnok stabil, fenntartható működését szolgáló javítást kellett elvégezni, mint például a belső tájékoztató- és informatikai rendszer, az épületgépészet, illetve külső homlokzati felújítás is része a korszerűsítésnek. A rendezvényekre látogató nézők biztonságát szolgálja az egész nézőteret belátó kamerarendszer és az új riasztó- és tűzjelzőrendszer is. Számos, a rajongók komfortérzetét és magasabb színvonalú kiszolgálását javító beruházás valósult meg: a vizesblokkokat, öltözőket, páholyokat, büféket felújították, nőtt a ruhatári kapacitás a gyorsabb bejutás érdekében, és megtörtént az elavult burkolatok cseréje is. A helyszíni látványvilágot egy modern, többfunkciós eredményjelző és LED-periméter emeli új szintre, a televíziós közvetítést pedig egységes színvilág és korszerű világítás teszi élvezhetőbbé.


Debrecenben nagyon komoly sportinfrastruktúra-fejlesztések valósultak meg az elmúlt évtizedben. 2010 óta több mint 20 milliárd forintnyi kormánytámogatás érkezett Debrecenbe erre a célra. Ez idő alatt épült fel a Nagyerdei Stadion, vagy éppen a Debreceni Labdarúgó Akadémia, de folyamatos volt a meglévő létesítmények fejlesztése is: többek között megújult a Hódos Imre Sportcsarnok és az Oláh Gábor utcai sportkomplexum számos eleme is, emellett pedig egyetemi beruházások is megvalósultak. Ennek eredményeként Debrecen az egyik legfejlettebb sportinfrastruktúrával rendelkező város az országban” – mondta Papp László, Debrecen polgármestere a Főnix Aréna átadásán.
A csarnok felújítását a BMSK Zrt. és a Magyar Kézilabda Szövetség közösen finanszírozta. A beruházás mintegy 2,5 milliárd forintba került. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke arról beszélt, hogy Debrecen már a 2004-es és a 2014-es női Európa-bajnokságokon, illetve a 2018-as junior női világbajnokságon is bizonyította, hogy kiváló házigazdája kézilabda-világversenyeknek. „Amikor a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére pályáztunk, az volt a célunk, hogy ne csak sporteseményt rendezzünk, ne csak lebonyolítsunk néhány mérkőzést, hanem bemutassuk az országot is, és az országnak azon pontjait, amelyekre büszkék vagyunk, és Debrecen ilyen” – fogalmazott Kocsis Máté.
Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke kiemelte, hogy még a kézilabda-EB előtt rendezik meg a Főnix Arénában a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-fordulóját Debrecenben, ahol számos olimpiai kvóta sorsa is eldőlhet. „A Magyar Kézilabda Szövetség hozzájárult ahhoz, hogy ne csak kézilabda profilú legyen a csarnok, hanem a felújítás részeként olyan beruházásokat is elvégezzünk, amik a jégkészítést segítik” – tette hozzá Kósa Lajos.


Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kézilabda az egyik legnépszerűbb teremsportág Magyarországon, több mint százezer igazolt játékossal, ez pedig felelősséggel is jár, ezért is figyeltek oda arra, hogy más sportágak számára is új lehetőségeket jelentsen a felújítás.


Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta: egy sportlétesítmény felújítása nem egyszerűen beruházás, hiszen közösségszervező erővel bír, ami kézzelfogható sikereket jelent a nemzetnek.


A felújítással párhuzamosan a létesítmény új arculatot kapott, aminek részeként Főnix Aréna lett a hivatalos neve. A sportrajongók elsőként novemberben 18-21. között, a rövidpályás gyorskorcsolya-világkupán élvezhetik a megújult Főnix szolgáltatásait, majd 2022. január 13-17. között a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörében hat mérkőzést játszanak itt.