A debreceni olimpikonokat köszöntötték

2021. 08. 27. (péntek) 23.41

Idén nyáron nyolc versenyző képviselhette városunkat és hazánkat a tokiói olimpián. A megérdemelt pihenést követően dr. Papp László polgármester köszöntötte a versenyzőket és edzőiket.

„Debrecen a magyar sport egyik fellegvára” – hangzott el a fogadáson, melyre péntek délután a debreceni olimpikonok érkeztek. Mint ismert, idén nyáron az ötkarikás játékokon az Interfencing Debrecen büszkesége, Battai Sugár Katinka vívásban alkotott. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskolát Holoda Péter úszásban, Kozák Luca, Kácser Zita, Szilágyi Réka és Koroknai Máté atlétikában képviselte. A DVSC-ből két fiatal kézilabdázó, Vámos Petra és Bordás Réka jutott el Tokióig és mutathatták meg tudásukat a világnak.

A pénteki fogadáson a sportolókat és edzőiket dr. Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármestere, dr. Pósán László, országgyűlési képviselő, Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója, Ábrók Zsolt, a DVSC ügyvezetője, valamint Makray Balázs, a DSC-SI szakmai igazgatója köszöntötte.

Papp László az esemény elején úgy fogalmazott, hogy mérhetetlenül büszke a magyar olimpikonok teljesítményére, és kiemelten jó érzéssel nézte a debreceni sportolókat.

„Tisztában vagyunk vele, hogy rendkívül sokat tettek azért, hogy egy ilyen kiemelt nemzetközi eseményen képviseljék hazánkat – kezdte a polgármester. – Nagy örömmel tölt el, hogy városunk sportklubjai olyan nagy létszámú fiatal sportgenerációt tudtak felnevelni, akik a mutatott teljesítményükkel is az ország élvonalához tartoznak. Állíthatom, hogy Debrecen egy sportos város, az atlétikától kezdve a labdajátékokon át számtalan lehetőség van a mozgásra. A városvezetés feladata, hogy megfelelő sportinfrastruktúrát és gazdasági hátteret biztosítson a sportklubok és sportolók részére. Ez iránt teljes mértékben elkötelezettek vagyunk, hisz vannak olyan híres sportolóink, akikre a nemzetközi sportvilág is tisztelettel tekint. Mérhetetlenül büszke vagyok, hogy ilyen sokan ülhetünk most az asztal körül.”

Pósán László azzal kezdte, hogy a világ elitjéhez tartozó sportolók nagy tiszteletet érdemelnek, hiszen hihetetlenül sokat készültek, sok lemondás van a hátuk mögött, de a munkájuk gyümölcse az olimpiai szereplés volt.

„Örömteli tény, hogy a debreceni sportolók ilyen nagy létszámmal képviselték a várost. Őszintén szólva, húsz évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy mára egy ilyen csodálatos élményben lehet részünk. Kiemelendő, hogy többen a Debreceni Egyetemhez is kötődnek, amely még nagyobb elismerést jelent. Tokióban a magyarok nagyszerű teljesítményt nyújtottak, a képernyő előtt szurkolva egy egész ország büszke a sportolóinkra. Sajnálom, hogy a következő olimpiát nem Budapesten rendezik, de továbbra is szurkolok és kívánom, hogy a következő ötkarikás játékokon még többen öregbítsék Debrecen hírnevét” – mondta Pósán László.

Becsky András elárulta, hogy kisebb csoportokban természetesen már gratuláltak a sportolóknak, de ezennel nyilvánosan is meg szerette volna köszönni a versenyzők és edzőik munkáját.

„Debrecen városának, valamint a helyi cégeknek több évtizede kiemelt stratégiai célja a sport, ezen belül pedig az utánpótlás bővítése, az élsport és tömegsport fejlesztése. Mivel a létesítmények fejlesztése és a finanszírozás létfontosságú, a sportolók jólétéért igyekeztünk minél több munkát belefektetni, az eredmények pedig ezt visszaigazolták. Az élsport az egyik legfontosabb mérőszám, hiszen ezek a versenyzők „zászlóshajói” a sportnak, akikre az utánpótlás felnéz. A példaképek tehát itt járnak közöttünk, hétköznaponként segítik akár a kisebbek munkáját és motiválják őket a sportban maradásra, a jó eredmények elérésére. A magyarok olimpiai keretéhez a legtöbb vidéki sportoló Debrecenből érkezett, a jövőben szeretnénk ezt a szintet megtartani, vagy akár még magasabbra tolni; ennek szellemiségében próbálunk nekifutni a következő olimpiai ciklusnak is. Jó úton haladunk, további sok sikert kívánok és lendületet kívánok minden debreceni versenyzőnek és edzőnek.”

Ábrók Zsolt sportvezetőként pontosan látja, hogy mennyi munka és áldozat, vagy olykor mennyi fájdalom és lemondás szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák a versenyzők.

„Jómagam is szeretnék gratulálni és köszönetet mondani mindenkinek az elért eredményekért. A jövőben is igyekszünk minden lehetőséget megteremteni, az erőforrást pedig arra fordítani, hogy a sportolók még nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban tudjanak a munkára és a saját teljesítményükre koncentrálni. Azért dolgozunk napról-napra, hogy minél több sikert érjünk el közösen a jövőben. Sikeres felkészülést kívánok a további világversenyekhez” – kívánta az ügyvezető az asztalnál helyet foglaló debreceni olimpikonoknak.

A köszönetnyilvánítás után a sportolók meséltek élményeikről, beszámoltak a tapasztalatokról, illetve a jövőbeli terveiket is megosztották a jelenlévőkkel. A jó hangulatú beszélgetés után pedig egy közös ebédre került sor.


Forrás: debsport.com

Fotó:dehir.huCikk nyomtatása