Izgalmas mérkőzésen jutott a negyeddöntőbe az U19-es magyar válogatott

2021. 08. 11. (szerda) 19.37

Hatpontos győzelmet aratott a magyar női U19-es válogatott a debreceni világbajnokság nyolcaddöntőjében Olaszország nemzeti csapat ellen. Magyarország egy nap pihenő után pénteken Csehországgal játszhat majd a legjobb négy közé jutásért.

Cziczás László ezúttal is Kéita, Boros, Dombai, Madar, Krasovec ötösnek szavazott bizalmat a kezdőötösben, de az olaszok sem húztak váratlant, és a papíron legerősebb ötösükkel kezdtek. Nagyjából tíz másodpercet kellett várni az első magyar kosárra, Dombai Réka hárompontosával szerezte meg a vezetést Magyarország. A vendégek első kosarára sem kellett sokat várni, Natali használt ki közelről egy védelmi hibát. A folytatásban felváltva estek a kosarak, de a játékrész derekán ritmust tudtak váltani a mieink, Madar, Dombai és Sitku kosaraival sikerült meglépni, időt is kértek az olaszok (14-6). Egy 5-0-s rohanással zárkózott az ellenfél, de Rakita egy távolival gyorsan lehűtötte a kedélyeket. A negyed utolsó momentuma Miklós Melinda nevéhez fűződik, a Szekszárd bedobója a dudaszó pillanatában küldött a helyére egy triplát (22-16).

Madár kosarával indult a második tíz perc, melyre Pandera válaszolt egy középtávolival. Mindkét csapat hatalmas energiákat mozgósított védekezésben, de a magyarok dobásai precízebbek voltak, így játékrész feléhez érve tízre nőtt a különbség (18-28). A folytatásban sem potyogtak a kosarak, a következő három percben csak Boros és Panzera talált be kintről, így maradt a közte tíz. A félidőhöz közeledve az olaszok csapdázós területvédekezésre váltottak, melynek eredménye két szerzett labda és két könnyű kosár volt. A mieink szemmel láthatóan zavartabban kosárlabdáztak a megszokottnál, jókor jött a félidő (33-25).

A fordulás utáni percekben is Olaszország dominált, egy 7-0-s futással egyre zárkóztak, a mieink pedig közel öt percig nem találtak a kosárba. Hiába törte meg Dombai a hosszú kosárcsendet, Panzera hárompotosa után a vendégek átvették a vezetést (35-37). Nem hagyta annyiban a Cziczás-csapat, szorítottak védekezésükön, mely a támadásokra is önbizalmat adott nekik, Boros hármasa után pedig már az olaszok voltak kénytelenek időt kérni (42-37). A negyed hátralévő részében már csak egy vendég kosár született, így hárompontos magyar vezetéssel várhatták az utolsó felvonást.

Mindkét csapaton érezhető volt a nyomás, sok hiba jellemezte a játékot, de Sitkuék így is tartották minimális előnyüket. Boros Júlia vette magához a kezdeményezést, büntetői után kintről is betalált, így öt perccel a vége elött visszaállt a félidei nyolcpontos különbség (41-49). Bár a támadások akadoztak, a védelem szinte tökéletesen zárt, hét perc alatt mindössze egy kosarat szerzett Olaszország. Nem adták azonban fel a vendégek, két gyors kosárral ötre zárkóztak, de két perccel az órán még mindig öt volt a mieink fórja (50-45). Az olaszok újra előhúzták az első félidő végén tökéletesen működő zónájukat, de Madár Eszterék ezúttal nem estek pánikba, higgadt büntetőzésünknek köszönhetően magabiztosan tartották előnyüket, s végül 54-48-as győzelmet arattak.

Magyarország – Olaszország 54-48 (22-16, 11-9, 9-14, 12-9)

Magyarország: Kéita 4, Boros 10/6, Dombai 13/6, Madár 13, Krasovec 3 csere: Holcz -, Sitku 2, Miklós 6/6, Rakita 3/3, Telegdy -.

vezetőedző: Cziczás László

Olaszország: Bovenzi 7/3, Natali 14/3, Panzera 14/6, Nasraoui 6, Mbengue 3 csere: Colognesi 2, Leonardi 2, Allievi -, Turel -, Nativi -.

vezetőedző: Roberto Riccardi

Cziczás László: Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen ez mégis csak egy világbajnoki negyeddöntő. Az olaszok az előző mérkőzésen elvesztették egyik legjobb játékosukat, de aki sportolt már, az tudja, hogy ez képes extra energiákat kihozni egy csapatból, ez történt ma is. Egy nagyon komoly hullámvölgyből sikerült kijönnünk a mérkőzés közepén, elképesztően büszke vagyok a lányokra, ez most a szív diadala volt. Innentől kezdve számunkra minden mérkőzés ajándék, de természetesen a csehek ellen is mindent bele fogunk adni, szeretnénk a már eddig is történelmi teljesítményt még szebbé varázsolni, és a lehető legtovább jutni.

Debreceni U19-es női világbajnokság nyolcaddöntő:

Dél-Korea – Mali 46-87

Spanyolország – Japán 71-64

Franciaország – Kanada 72-79

Brazília – Csehország 64-74

MAGYARORSZÁG – Olaszország 54-48

USA – Tajvan 129-45

Egyiptom – Oroszország

Ausztrália - ArgentínaCikk nyomtatása