A szervezőbizottság bízik a sikeres rendezésben

2021. 08. 05. (csütörtök) 16.48

Szombaton rajtol a női U19-es világbajnokság Debrecenben, mely az eddigi legrangosabb kosárlabda esemény, melyet a városban rendeztek. A rendezvénnyel kapcsolatban csütörtök délután a szervezőbizottság sajtótájékoztatót tartott, melyen Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Ashley Green, a FIBA rendezvények vezetője, Szalay Ferenc az MKOSZ elnöke, Becsky István, a szervezőbizottság elnöke, valamint Dombai Réka, a magyar válogatott csapatkapitánya vettek részt.

Barcsa Lajos szólalt fel elsőként, kiemelte, hogy Debrecen városa számára nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen rangos sportesemény házigazdája lehet. -Ez nem csupán egy szép út kezdete, hanem a közepe is, hiszen az elmúlt években 23 kosárlabdával kapcsolatos világeseményt rendezett meg a cívisváros. Már azt is tudjuk, hogy jövőre és két év múlva is egy-egy utánpótlás-vébét rendezhet a város. Színes a programkínálat most Debrecenben, a különböző gasztronómiai fesztiválok, a Bor és Jazz Napok mellett a világbajnokság is nagy érdeklődésre számíthat. Sok turista tartózkodik most nálunk, úgy vélem, közülük is többen felülnek majd a lelátókra. Köszönöm az MKOSZ-nek és a FIBA-nak is, hogy mára kosárlabdafellegvárrá vált a város. A szervezőbizottság elnökének, Becsky Istvánnak is köszönöm az áldozatos munkáját, és a szervezőbizottság tagjainak is jár a gratuláció a zökkenőmentes versenyszervezésért, hiszen ezzel is öregbítik a város hírnevét. -vélekedett a világbajnokságról a városvezető, majd hozzátette, bízik benne, hogy rengetegen kilátogatnak majd a helyszínekre.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség részéről Ashley Green kiemelte, hogy az elmúlt évek sikeres rendezései miatt a FIBA bízik a debreceni szervezőbizottságban, melynek eredményeként három év alatt három világbajnokságot rendeznek majd a városban. -A hétvégén kezdődő világbajnokság egy hosszú, hároméves utazás első állomása, hiszen 2022-ben az U17-es lányok, míg 2023-ban az U19-es fiúk is a cívisvárosban mérhetik majd össze tudásukat. Remélem, hogy minél több mérkőzés zajlik majd teltház előtt, mivel rendkívül színvonalas rendezvényre van kilátás. Minden találkozót élőben közvetítünk különböző médiafelületeinken, amivel nem csak a torna, de Debrecen városa is reflektorfénybe kerül. -mondta a tornával kapcsolatban Asley Green, majd kiemelte, hogy ugyan a maszk viselése csak ajánlott, de mindenkinek javasolja a saját és a játékosok egészségének megőrzése érdekében.


Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke a következő gondolatokat fogalmazta meg a vb-vel kapcsolatban: -Fontos, hogy amikor egy egész bolygó a pandémia leküzdésén dolgozik, meg tudjuk mutatni az U19-es vb megrendezésével, hogy igenis eredményes lehet a vírus elleni harc. Hangsúlyozzuk, hogy a rendezvényt csak oltási igazolvánnyal lehet látogatni. Az egyik legfontosabb rendezvény ez most Magyarországon, a következő két év is megmutatja majd, példát mutatunk, hogyan kell megrendezni egy ilyen volumenű eseményt. A magyar női kosárlabda utánpótlása mára ott van Európa élmezőnyében, és ez komoly fegyvertény. Réka a jó példa rá, hogy aki élni akar, és tud is a lehetőséggel, az a felnőtt válogatottban is szerepet kaphat előbb-utóbb. Köszönöm a FIBA-nak, hogy bízik bennünk, és mi újra megmutatjuk, milyen nálunk a kosaras vendéglátás, milyen erő van a magyar kosárlabdában. -zárta szavait a sportvezető.
Becsky István, a szervező bizottság elnöke kiemelte, hogy nem sokkal a 3x3-as olimpiai selejtezők lefújása után ismét Debrecenre figyel a kosárvilág. -Büszkék vagyunk rá, hogy három éven át folyamatosan utánpótlás vb-t rendezhetünk. Hozzáteszem, Szalay Ferenc szövetségi elnök úr és Bodnár Péter főtitkár úr hathatós lobbija nélkül nem rendezhetnénk ilyen rangos eseményeket, és a város vezetésének is köszönetet mondok. Két csarnokban a Hódosban és az Oláh Gábor utcán lesznek a találkozók, ezúton is kifejezném hálámat a DVSC Kézilabda Kft-nek, hogy kölcsön adták a Hódos Imre Rendezvénycsarnokot. Nagyon izgatottak vagyunk, komoly kihívás volt a szervezés, hiszen a világ minden tájáról érkeznek csapatok, és a pandémia alatt a beutazások nem mennek zökkenőmentesen, ennek ellenére bízunk a sikeres rendezésben.

A sajtótájékoztató utolsó felszólalójaként Dombai Réka, a válogatott csapatkapitánya következett, aki a szakmai stáb munkája mellett kiemelte, hogy sikeres öthetes felkészülésen van túl a csapat. -Az edzőmeccsek jól szolgálták a felkészülésünket, hiszen igazi csapattá formálódtunk. Ami a csoportunkat illeti, nehéz összecsapásokra számítok, de úgy gondolom, hogy megvan bennünk az a plusz, amivel átléphetünk az előttünk álló akadályokon, és büszkévé tehetjük honfitársainkat. A teljes magyar válogatott nevében köszönöm a FIBA-nak, az MKOSZ-nek, és Debrecen városának, hogy lehetővé tették, hogy hazai közönség előtt lépjünk pályára. -zárta bizakodva a sajtótájékoztatót Dombai Réka, a válogatott csapatkapitánya.