Elkészült az U19-es vb menetrendje

2021. 08. 03. (kedd) 14.05

Szombaton rajtol az U19-es női kosárlabda világbajnokság Debrecenben a magyar válogatott részvételével. Tizenhat ország legjobb tizenkilenc év alatti játékosai küzdenek majd egymással bő egy héten keresztül a Hódos Imre rendezvénycsarnokban és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. Cziczás László tanítványai közepes erősségű csoportba, a kieséses szakaszban pedig kegyetlen ágra kerültek.

Az április végi sorsoláson négy négyesbe osztották a csapatokat, ahonnan minden válogatott kivétel nélkül bejut a jövő hét szerdán kezdődő nyolcaddöntőbe. A csoportmeccsek ugyanakkor már komoly téttel bírnak, hiszen a kvartettekben elért helyezések alapján kerülnek kialakításra az egyenes kieséses szakasz párharcai. A mieink közepes erősségű csoportba kerültek, s mivel ezt követően biztosan a halálcsoportnak kikiáltott A-jelű négyesből kapnak ellenfelet, ezért nagyon nem mindegy milyen eredménnyel zárják a torna első szakaszát.

A B-csoport toronymagas esélyese az orosz válogatott, gyakorlatilag a teljes keretük hétről-hétre nívós felnőtt bajnokságokban játszik. Leginkább a Dynamo Kursk csapatában játszó Anastasiia Kosu játékára kell majd odafigyelni, aki az U16-os Európa-bajnokságon elnyerte a legértékesebb játékosnak járó MVP címet, tette mindezt 14 évesen. Ezt követően csapatával az Euroligában is szerepelt, így az elsőszámú európai sorozat történetének egyik legfiatalabb pályára lépő játékosa lett.

A csoport másik két tagja Dél-Amerikából illetve Ázsiából érkezik, de egyikük sem véletlenül jutott ki a világbajnokságra, így várhatóan egyik találkozón sem lesz könnyű dolga a magyar hölgyeknek. Tajvan kellemetlen stílusával mindenki számára okozhat majd nehéz perceket, míg Argentína keretében több kiemelkedő tehetség is szerepel. Milagros Maza a legmagasabban jegyzett játékosuk, aki hamar felkeltette az európai klubok figyelmét, olyannyira, hogy az előttünk álló szezont már a spanyol első osztályban kezdi meg. A csoportban nagy küzdelem várható, főleg annak tudatában, hogy a nyolcaddöntőben az A-csoport nagyágyúi várnak a négyes tagjaira.

A legutóbbi U19-es világbajnokság döntőjét az Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália játszották 2019-ben, akkor hosszabbításban az USA bizonyult jobbnak. Sokat nem kellett várni a visszavágóra, ugyanis a két válogatott már a csoportmeccsek alatt összefut egymással, ráadásul megkapták maguk mellé az Európa-bajnok olaszokat is. Igazi halálcsoportot sikerült tehát összesorsolni, a negyedik résztvevő Egyiptom nincs irigylésre méltó helyzetben, ahogy a magyarok csoportja sem számíthat sétagaloppra a legjobb tizenhat között.

A másig ág valamivel könnyebbnek tűnik, de akár innen is kikerülhet a torna végső győztese. A C-csoportban minden bizonnyal Spanyolország és Franciaország között dől majd el a csoportelsőség, meglepő lenne, ha Dél-Korea és Brazília bele tudna szólni a nagyok dolgába. A D-jelű négyes talán az egyik legkiegyenlítettebb az összes közül, Kanada és Csehország mellett két rendkívül kellemetlen válogatott került besorolásra, Japán és Mali sem írható le előzetesen.


U19-es női kosárlabda világbajnokság menetrend:

Augusztus 7. szombat:

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

11:00 Mali – Csehország

14:00 Kanada – Japán

17:00 Ausztrália – Egyiptom

20:00 Oroszország – Argentína

Hódos Imre Rendezvénycsarnok:

11:30 Spanyolország – Dél-Korea

14:30 Franciaország – Brazília

17:30 Tajvan – MAGYARORSZÁG

20:30 Olaszország – USA

Augusztus 8. vasárnap:

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

11:00 Dél-Korea – Franciaország

14:00 Brazília – Spanyolország

17:00 Egyiptom – Olaszország

20:00 USA – Ausztrália

Hódos Imre Rendezvénycsarnok:

11:30 Japán – Mali

14:30 Csehország – Kanada

17:30 MAGYARORSZÁG – Oroszország

20:30 Argentína – Tajvan

Augusztus 10. kedd:

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

11:30 Brazília – Korea

14:40 Japán – Csehország

17:30 Oroszország – Tajvan

20:30 Olaszország - Ausztrália

Hódos Imre Rendezvénycsarnok:

11:30 Spanyolország – Franciaország

14:30 Mali – Kanada

17:30 MAGYARORSZÁG – Argentína

20:30 Egyiptom – USA

Augusztus 11. szerda: nyolcaddöntők

Augusztus 13. péntek: negyeddöntők

Augusztus 14. szombat: elődöntők

Augusztus 15. vasárnap: helyosztók Cikk nyomtatása