Két hét múlva indul a 3x3 olimpiai selejtező

2021. 05. 21. (péntek) 10.34

Június 4. és 6. között kerül megrendezésre a kosárlabda 3x3-as szakágának olimpiai selejtezője Debrecenben. A nagytemplom előtti ikonikus helyszínen a magyar válogatottaknak is esélye lesz majd kijutni a tokiói olimpiára.

Debrecenben korábban még egyetlen sportágban sem rendeztek olimpiai kvalifikációs tornát, így több szempontból is úttörő lesz a június eleji rendezvény. Tokióba a világranglista alapján négy férfi és négy női csapat már megváltotta jegyét, az olimpiai mezőny másik feléről pedig két verseny dönt. Május 26. és 30. között nemenként húsz csapat küzd majd 3-3 kvótáért Grazban, a már kijutott csapatokon kívül gyakorlatilag a teljes világelit képviselteti magát. Válogatottjaink közül Ausztriában csak a női együttesünk lesz majd versenyben, így Károlyi Andrea tanítványainak már a Debreceni torna előtt lesz egy esélye kijutni a nyári olimpiai játékokra.

Az utolsó kvóta sorsa a cívisvárosban dől majd el, mégpedig azon nemzetek csapatai között, akik az elmúlt két olimpiára nem jutottak ki „nagypályás” kosárlabdában. A világranglista alapján ennek megfelelően a Nemzetközi Kosárlabdaszövetség kijelölte azt a hat-hat válogatottat, akik utazhatnak Debrecenbe, illetve mindkét nemnél várólistára tettek három csapatot, arra az estre, ha a szóban forgó együttesek közül valaki kvótát szerezne Grazban. Magyarország mind a hölgyeknél, mind a férfiaknál indulhat a cívisvárosban, ám minden bizonnyal senki sem bánná, ha a debreceni születésű Medgyessy Dórával felálló női válogatott már egy héttel korábban kvótát szerezne, lemaradva ezzel a debreceni tornáról.

A szervezők a pontos menetrendet a Grazi torna után fogják kijelölni, de az már biztos, hogy a pénteki és szombati csoportmeccsek 18 órától 21 óráig, míg a vasárnapi helyosztók 15 órától estig tartanak majd. A tornára a debreceni 3x3 események hagyományainak megfelelően ingyenes lesz a belépés, ám az esemény ideje alatt Magyarországon érvényben lévő sporteseményekre vonatkozó korlátozásokat be kell tartani. Cikk nyomtatása